Забороняють роботу на вулиці: у Європі запроваджують спеціальні заходи через аномальну спеку

У деяких країнах Європи, які розташовані на півдні, температура тримається на рівні +40°С і продовжує зростати. Там оголошують попередження про спеку, забороняють роботу на відкритому повітрі та запроваджують денну комендантську годину для вагітних жінок і дітей. Про це повідомляє Daily Mail.

У вівторок міністерство охорони здоров’я Італії оголосило 12 містам попередження про найсильнішу спеку, оскільки хвиля гарячого повітря з Африки обпалила південну Європу і Балкани, піднявши температуру вище 40 градусів за Цельсієм, і найгірше ще попереду.

Хорватія повідомила про найвищу за всю історію температуру води в Адріатичному морі: стовпчик термометра сягнув майже 30 градусів за Цельсієм у південному, оточеному муром місті Дубровнику, найпопулярнішому туристичному місці країни, де знімався популярний серіал “Гра престолів”.

У Сербії державна енергетична компанія повідомила у вівторок про рекордне споживання електроенергії через використання кондиціонерів.

У Греції муніципалітети зробили кондиціоновані приміщення доступними для громадськості. Певні форми роботи на відкритому повітрі були заборонені, як-от ручна праця, доставка і будівництво, у найспекотніший час дня, коли температура сягала 40 °C.

Очікується, що в середу і четвер у кількох країнах температура підніметься до 42 °C. Національна метеорологічна служба Іспанії повідомила, що найближчими днями в південному басейні річки Гвадалквівір стовпчики термометрів можуть сягнути 44 °C.

Теплова карта Climatebook показує виснажливу спеку в Європі цього тижня, у багатьох країнах спостерігаються температури, що значно перевищують нормальні середні значення.

Спека в Європі Фото: climatebook.gr

Щоб впоратися зі спекою, зоопарк Риму планує запропонувати тваринам перепочинок у вигляді ескімо цього тижня, коли очікується, що температура підніметься вище 38 °C.

Для тих, хто цього тижня зібрався на концерти Coldplay у Вічному місті, таких крижаних частувань не було.

“Таке відчуття, ніби ми перебуваємо в духовці, а на нас спрямований фен”, — сказала Патриція Валеріо, яка щойно прибула до Риму з Варезе на останній виступ гурту у вівторок увечері.

Інший глядач концерту Маттіа Россі був налаштований більш філософськи, зазначивши, що незвичайні кліматичні шторми, що нагрянули на Італію на початку цього літа, є свідченням того, що зміна клімату завдає шкоди погодним системам південного Середземномор’я.

“На мою думку, все це симптоми страждань планети”, — сказав Россі.

В Албанії, де очікувалося, що температура підніметься до 42 °C, 72-річного чоловіка знайшли мертвим на своїй фермі в Мемаліаджі, за 200 кілометрів (125 миль) на південь від столиці Тирани, і причиною смерті, як вважають, стала спека, повідомив місцевий портал Panorama. Сама Тирана спорожніла, оскільки охочих посидіти в літніх кафе не знайшлося.

Попри порівняно низьку температуру в 34 градуси за Цельсієм, муніципалітет Стамбула у вівторок оголосив попередження про спеку, рекомендувавши жителям, особливо людям похилого віку, вагітним жінкам, дітям і людям із проблемами зі здоров’ям, не виходити на вулицю в період із 10:00 до 16:00.

У Сербії, Хорватії та Боснії вже другий тиждень тримається температура близько 40 °C, а в боснійському місті Мостар така висока температура зафіксована вже шостий день поспіль.

Метеорологи заявили, що очікується, що хвиля тепла досягне піку у вівторок і поступово спаде до кінця тижня.

Румунія і сусідня Молдова минулого тижня також постраждали від сильної спеки: в обох столицях країн, Бухаресті та Кишиневі, температура цього тижня перевищила 40 °C.

В Італії служба цивільної оборони повідомила, що в понеділок отримала 18 дзвінків із проханням про допомогу для гасіння лісових пожеж, що вирують у кількох південних регіонах.

Міністерство охорони здоров’я оголосило у 12 містах — від Трієста на півночі до Рима в центрі — червоний рівень попередження через спеку, найвищий рівень надзвичайної ситуації.

У містах, де діють такі попередження, усім, а не тільки літнім людям і маленьким дітям, настійно рекомендується залишатися в приміщенні в найспекотніші години дня, уникати інтенсивних фізичних навантажень на відкритому повітрі та важкої їжі.

Міністерство охорони здоров’я повідомило, що в середу до списку міст із червоним бюлетенем має приєднатися Палермо (Сицилія).

Більша частина Греції також знемагає від спеки, яка, як очікується, триватиме до кінця тижня: у деяких районах, за прогнозами, температура сягне 42 °C.

Прогнозується, що пік аномальної спеки припаде на четвер, особливо сильно вона торкнеться регіонів центральної, західної та північної Греції, де температура може піднятися до 43 °C.

Жорстока хвиля спеки, що нагрянула на південну Європу, поки що обійшла стороною Париж, який має прийняти Олімпіаду цього місяця. У вівторок температура була порівняно прохолодною — 22 градуси за Цельсієм, хоча очікувалося, що вона підніметься до кінця тижня, а потім знову впаде після вихідних.

Ольга Степанова

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

26 хв. ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

27 хв. ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

28 хв. ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

39 хв. ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

41 хв. ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

42 хв. ago