Рекордний шторм змінив температуру кипіння води та зіпсував смак чаю: як це сталося

Рекордні шторми загрожують життю людей та інфраструктурі, а збитки від них можуть сягати мільярдів доларів. При цьому вчені попереджають, що в міру закипання планети на нас чекають дедалі екстремальніші шторми й урагани, що лише погіршить ситуацію. Однак минулого року дослідники помітили ще один дивовижний наслідок шторму — він зіпсував чай, пише The Guardian.

Дослідники виявили, що в листопаді минулого року мільйони британців були змушені пити неякісний чай. Причиною став рекордний шторм “Кіаран”, що обрушився на Велику Британію. Унаслідок чого вода в Редингу закипала за нижчої температури — лише 98°C. Зазначимо, що експерти з чаю рекомендують для заварювання температуру в 100°C для вилучення повного смаку чайного листя.

Цю аномалію помітили метеорологи з Університету Редінга. Відомо, що для закипання води атмосферний тиск має відповідати тиску пари рідини. Однак падіння атмосферного тиску під час поганої погоди, наприклад шторму, є цілком звичайним явищем.

Спостереження показують, що в день шторму тиск барометра впав до 956,0 мілібара — цей показник став найнижчим, зареєстрованим з моменту вимірювання 952,1 мілібара в лютому 1989 року, а до цього попереднє настільки низьке значення було понад 200 років тому, коли в грудні 1821 року був виміряний тиск у 946 мілібарів.

За словами співавтора дослідження, аспіранта Калеба Міллера, вранці 2 листопада 2023 року він встановив своє обладнання метеорологічного факультету для вимірювання температури кипіння. Вчений зазначає, що як експериментатор він не міг відмовити собі в можливості проведення вимірювань властивостей киплячої води за низького атмосферного тиску.

Вчений провів низку експериментів, використовуючи датчики температури та стандартного електричного чайника. У результаті вони з командою змогли порівняти отримані результати з попередніми точками кипіння, спостережуваними за різних умов, але з використанням того самого апарату.

Команда також об’єднала дані про погоду з різних джерел, щоб визначити ширший регіональний вплив урагану на температуру кипіння. У результаті вчені змогли відстежити, як мінімальний тиск пересувався на північний схід регіону вранці, що збігалося з типовим часом для сніданку.

За словами іншого співавтора дослідження Алека Беннетта, подібні ефекти рідко спостерігаються в густонаселених районах. Однак сам по собі вплив на температуру кипіння давно відомий альпіністам, але тепер вчені змогли вивчити його в розрізі області.

Ольга Степанова

Recent Posts

Сповідь без священника. У Швейцарії церква встановила цифровий аватар Ісуса

У Швейцарії церква задля експерименту замінила у сповідальні священника на цифровий аватар Ісуса. Завдяки штучному інтелекту він…

55 хв. ago

Забудьте про пільги: пенсіонерів зроблять ще біднішим – за що тепер змусять заплатити

Як стало відомо, що в Україні пенсіонери можуть користуватися пільгами на сплату земельного податку, але вони не поширюються на…

1 годину ago

Грабіжницькі націнки: магазини штучно завищують ціни на основні продукти

Продукти першої необхідності помітно подорожчали під тиском інфляції та інших факторів, а деякі торгові точки…

1 годину ago

Від мобілізації не втекти: дані, які важко заперечити – скільки українців ще призвуть

Згідно з недавнім аналізом Financial Times, мобілізаційний резерв України становить близько 3,7 млн ​​чоловіків віком від 25…

1 годину ago

За американське авто можуть відібрати права: на що звернути увагу

В Україні почастішали випадки штрафування водіїв вживаних автомобілів, привезених зі США. Причина криється в технічних…

1 годину ago

Відповідь обов’язково буде: у Москві брязкають зброєю, сиплють погрозами та лякають світ Путіним

Останніми днями схоже, що у Москві з'явилася ще одна божевільна звичка. Після вечірніх лякалок Путіна,…

2 години ago