МАГАТЕ надавало Ірану підтримку у ядерних дослідженнях, – BILD

Міжнародне агентство з атомної енергії, що входить до системи ООН, надавало підтримку іранським дослідникам у галузі ядерної енергетики. Про це пише BILD з посиланням на конфіденційні файли за ядерною програмою Ірану.

МАГАТЕ минулого тижня оголосило, що Іран розширив свою ядерну програму. Однак саме Міжнародне агентство з атомної енергії роками надавало підтримку іранським дослідникам і відправляло їх на навчання в Росію. Крім того, агентство навіть надавало фінансову підтримку в цій галузі, йдеться у публікації.

Як свідчать документи, які опинилися в розпорядженні BILD, МАГАТЕ співпрацювало з Джавадом Карімі-Сабетом, який знаходиться у санкційному списку США з 2020 року та вважається одним із натхненників розробки іранської атомної бомби. Згідно з внутрішнім електронним листуванням, МАГАТЕ заплатило Карімі за участь у зустрічі. Оскільки через санкції банківський переказ був неможливий, ученому виплатили гроші готівкою.

За словами журналістів, у 2018 році американці вийшли з ядерної угоди з Іраном і посилили режим санкцій проти Тегерана. У результаті угода розсипалася, Іран перестав дотримуватися правил і обмежив зовнішній контроль. Згідно з конфіденційними документами, МАГАТЕ згодом запустило програми фінансування іранської ядерної науки. Наприкінці 2019 року МАГАТЕ сформулювало мету проекту “IRA2018001” у консультації з іранцями: “Діяльність буде спрямована на підвищення кваліфікації та знань вчених і поліпшення апаратної та програмної інфраструктури, що сприятиме поліпшенню роботи та використання дослідницьких реакторів”.

Дослідницькі реактори вважаються потенційним джерелом плутонію. Для створення ядерної бомби потрібен або збагачений на 90% уран, або плутоній. За інформацією BILD, МАГАТЕ також фінансувало численні програми навчання вчених із Тегерана в Росії. Відібрані експерти іноді тижнями перебували там “під крилом” російського “Росатома”.

Ольга Степанова

Recent Posts

16-річна блогерка станцювала під російський реп на Майдані Незалежності: яке покарання їй загрожує

16-річна блогерка з Харкова викликала бурхливу реакцію в мережі, опублікувавши у TikTok відео, де вона танцює…

8 хв. ago

У Курській області голову району вбило зрубане на фронт дерево

Голова Совєтського району Курської області Сергій Бєлих загинув під час заготівлі дров для потреб російської окупаційної армії.…

16 хв. ago

Новий закон про мобілізацію: чи пускатимуть українських чоловіків за кордон з 17 липня

В Україні з 17 липня у всіх чоловіків призовного віку (від 18 до 60 років) перевірятимуть військово-обліковий…

26 хв. ago

Українські банки масово зупиняють роботу своїх відділень по всій країні

Банки, що функціонують в Україні, останнім часом масово припиняють роботу своїх відділень у різних регіонах…

36 хв. ago

Уже остаточно: до школи діти підуть у серпні, названо дати і план на весь навчальний рік

У Львові визначилися з датою початку нового навчального року в школах міста: як повідомив мер Львова Андрій Садовий у…

47 хв. ago

Меган Маркл “чувствует себя обиженной”: в чем причина

Меган Маркл тяжело переживает ссору между герцогами Сассекскими и королевской семьей Великобритании. Об этом пишет Express. Спустя…

56 хв. ago