Вода, отримана з нічого посеред пустелі: новий винахід використовує енергію з космосу

Команда дослідників з Університету науки і технологій імені короля Абдалли (Саудівська Аравія) розробила “сонячний” пристрій, який обіцяє змінити спосіб збору води в районах, де спостерігається її дефіцит, пише ecoticias.com.

Цей інноваційний пристрій складається з вертикальних мікроканалів, заповнених сольовим розчином. Останній був застосований для того, щоб він правильно взаємодіяв з наявними в повітрі молекулами води. Воно вловлює вологу з повітря, і для цього в нижній частині є відкрита конструкція. Потім зібраний конденсат перетворюється на пару завдяки сонячному теплу. На цьому етапі ключову роль відіграє верхня частина пристрою, укладена в герметичну камеру.

Потім у гру вступає стадія конденсації пари — важливий процес для вироблення рідини. Зокрема, цей процес відбувається на внутрішній поверхні згаданої вище камери, де раніше утворена пара починає охолоджуватися — так вчені отримують цілком придатну для пиття воду. Потім воду збирають у контейнер.

Випробування проводилися в Саудівській Аравії і показали, що цей генератор може виробляти від 2 до 3 л води на квадратний метр на день. Для здійснення всіх процесів не потрібно ніякого втручання людини. Пристрій також зміг виробляти велику кількість H2O протягом декількох тижнів, що робить його інструментом з великим потенціалом для застосування у вкрай пустельних районах, де доступ до питної води практично нульовий.

Цей “сонячний” пристрій, здатний генерувати питну воду з вологості повітря, пропонує надзвичайно багатообіцяюче рішення для районів, які найбільше постраждали від посухи. Маючи можливість ефективно і повністю автономно виробляти воду, можна сказати, що це життєво важливий інструмент для місць з обмеженим доступом до питної води.

Коломієць Надія

Recent Posts

Де в Україні найрозумніші школярі. Топ-5 міст за результатами НМТ

Порталом Osvita.ua був оприлюднений рейтинг обласних центрів України за результатами національного мультипредметного тесту 2024 року.…

2 години ago

Персональна тренерка Іванки Трамп назвала п’ять вправ для ідеальної фігури

Іванка Трамп, донька кандидата в президенти США від республіканців Дональда Трампа, у свої 42 роки…

2 години ago

Звідки береться ком у горлі та, як із ним боротися

Популярний в Україні лікар Євген Комаровський розповів, що таке ком у горлі, та у кого він виникає. За…

2 години ago

Акули дедалі частіше нападають на людей: учені пояснили, у чому причина

Кількість нападів акул на людей за останні десятиліття неухильно зростає, пише Bild. Так, за статистикою Міжнародного архіву нападів…

2 години ago

Стало відомо, коли червоні магнітні бурі припинять лупити по Землі

У п'ятницю, 20 вересня триває магнітна буря силою у сім балів. Геомагнітний шторм червоного рівня небезпечності, що…

2 години ago

“Показники зростають з місяця в місяць”: в Україні набирає обертів добровільна мобілізація

Щомісяця в Україні добровільно мобілізуються в середньому 6,5 тисяч громадян. Про це 20 вересня заявив Уповноважений представник Міністерства оборони…

2 години ago