“Краще залягти на дно”: відомий астроном закликав не зв’язуватися з НЛО

Провідний астроном Адам Френк застеріг щодо обміну повідомленнями з інопланетянами та заявив, що він обережно ставиться до надсилання сигналів у космос через невідому природу потенційного інопланетного життя там, пише Mirror.

Зокрема фізик допускає можливість існування принаймні мікробного життя за межами Землі. Зокрема Френк радить “залягти на дно”, порівнюючи спроби спілкування з інопланетним розумом з “висовуванням голови з трави і словами, що ми смачні”.

Чоловік вважає, що у Всесвіті є принаймні мікробне життя, адже сонячні системи “безумовно можуть бути населені”. 

“Тому я говорю про METI – систему обміну повідомленнями позаземного розуму, і загалом я не є її великим шанувальником. Тому що насправді ми не знаємо, що там, і, можливо, найкращим рішенням буде залягти на дно. Не висовувати голову над травою і не казати: “Гей, ми тут, ми смачні””, – сказав він в ефірі наукового подкасту 5 Live Science.

Говорячи про спроби людства достукатися до космосу за допомогою “викидів”, Френк назвав ці зусилля як “тихий гул” порівняно з криком METI в порожнечу.

“Коли ви робите METI, ви дійсно кричите в порожнечу. І якщо хтось не знає, де саме шукати, він нас не почує. У галактиці є всі види радіопередач”, – підкреслив астроном. 

Водночас Френк не втрачає надії щодо позаземного життя, особливо на рівні мікробів. 

“Я думаю, що буде досить важко уявити, що мікробне життя не еволюціонувало деінде у Всесвіті, ймовірно, досить часто. Тварини, а потім і інтелект – це, мабуть, важкий шлях для еволюції, якщо поглянути на історію Землі. Але я впевнений, що життя в цілому буде досить поширеним у Всесвіті”, – наголосив фізик.

За його словами, людське розуміння життя, яке існує в космосі, зросло останнім часом, з відкриттям першої планети, що обертається навколо іншої зірки в 1995 році. 

“До цього дехто вважав, що планети зустрічаються дуже і дуже рідко. Тепер ми розуміємо, що кожна зірка, яку ви бачите в нічному небі, містить сім’ю світів. Якщо ви порахуєте п’ять таких зірок, то одна з них має планету в потрібному місці для зародження життя, а це означає, що на ній може утворитися рідка вода”, – вважає астроном.

Також вчений підкреслив, що шанси на існування життя в космосі “значно зросли” і “сонячні системи, безумовно, можуть бути заселені. 

“Зараз ми знаємо набагато більше місць, де може сформуватися життя. Звичайно, поки ви не шукаєте і не знаходите його, статистика залишається лише припущенням. Але з точки зору того, що принаймні є місця, де можна шукати, відбувся вибух можливостей”, – сказав фізик.

Ольга Степанова

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

2 години ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

2 години ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

2 години ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

2 години ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

2 години ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

2 години ago