На допомогу українцям: Литва створила нове «місто» для незвичайних мешканців

У садибі в місті Пакруоїс реалізовано унікальний проєкт, що гармонійно поєднує природу та мистецтво – створено перше в країні (а може, й у світі) місто шпаків. Про це пише Delfі.

Традиційним способом на довгих жердинах розмістили майже 1000 різнокольорових шпаківень, розписаних відомими людьми з Литви, Латвії та України, художниками, школярами та різними організаціями. Таким чином, виконано половину акції «Птахи свободи» на підтримку України: «Подаруємо перелітним птахам будинок, а українцям – крила».

Для реалізації другої частини акції шпаки продаються на аукціонах, а виручені гроші йдуть на купівлю дронів і відправку їх в Україну.

«Садиба розташована прямо на шляху міграції птахів, над нами щороку пролітають тисячі шпаків, гусей, качок та інших птахів. Спостерігаючи за ними, виникла ідея об’єднати два бажання: допомогти птахам облаштувати свої будинки та українцям, які борються за свободу, захищаючи свої будинки від загарбників», – розповідає команда садиби.

Організатори запрошують приєднатися до акції «Птахи свободи», відвідавши сайт www.brivibasputni.lv або купивши шпаківні безпосередньо у садибі. Тут уже збудовано місто «Птахи свободи», а над шпаківнями кружляють сотні птахів, які сподіваються цього року звити в них гнізда.

«Більшу частину шпаківень виготовила команда садиби, але на заклик зробити свій внесок у збір коштів, на підтримку України, відгукнулися десятки відомих людей з Литви та Латвії, а також школярі, вихованці дитячих садків, компанії та приватні особи. Так ми разом створили будинки для сотень сімей шпаків. Створення шпаківників дуже важливе, бо в міру зростання урбанізації в природі залишається все менше сховищ для птахів», – розповіли представники садиби.

 Команда садиби не очікує, що всі шпаківні будуть зайняті вже цього року, але шпаки – вірні птахи, які зберігають пари і повертаються в одні й ті ж гнізда, тож у довгостроковій перспективі всі шпаківні мають бути зайняті. Купити шпаківню, що сподобалася, підтримавши тим самим Україну, можна не тільки на сайті, а й відвідавши садибу, де зовсім скоро очікується щорічне цвітіння 5 млн тюльпанів і весняних квітів.

Після оголошення акції «Птахи свободи», яку проводить організація «Сильні разом» та Пакруойська садиба, громадськість висловила стурбованість з приводу того, чи пасують птахам яскраві шпаківні. Відомий натураліст Селемонас Палтанавічюс заспокоює: кольори точно не відлякають шпаків чи інших птахів.

Ольга Степанова

Recent Posts

Чоловік дражнив сусідського собаку дроном: скільки це йому коштувало

Американця, який намагався подражнити сусідського собаку, запустивши дрон над подвір’ям, змусили через суд оплатити послуги…

3 хв. ago

Світла майже не буде: Укренерго запроваджує на понеділок жорсткі графіки

У зв'язку з різким зростанням енергоспоживання через спеку, 1 липня 2024 року в Україні буде вжито заходів…

12 хв. ago

Коли чекати магнітних бур в липні: детальний прогноз

У липні спалахів на Сонці буде значно менше ніж в червні, тож метеозалежні люди зможуть…

16 хв. ago

Повістки будуть вручати по-новому: Кабмін вніс важливі зміни

Кабінет міністрів України вніс зміни до способу відправлення повісток поштою. За новими правилами, повістки та…

23 хв. ago

Без зв’язку і людей: пара живе на безлюдному острові, повному отруйних змій (відео)

Коли на роботі або вдома настає невеликий стрес, багато хто замислюється про те, щоб зібрати…

26 хв. ago

М’ятне морозиво із шоколадною крихтою: те, що треба у спеку

Коли на дворі вирує справжня спека, організм починає буквально вимагати чогось освіжаючого і прохолодного. М’ятне…

33 хв. ago