В РФ поліція зможе блокувати банківські рахунки росіян без рішення суду

Глава МВС Росії Володимир Колокольцев попросив Раду Федерації РФ наділити поліцію правом блокувати рахунки під час попереднього слідства без рішення суду, пише «Агентство».

“Ми вважаємо, що необхідно наділити органи попереднього розслідування повноваженнями призупиняти грошові операції та отримувати інформацію банків та операторів стільникового зв’язку без судового рішення у випадках, наголошую, що не вимагають відкладення”, – сказав міністр.

Голова Радфеда Валентина Матвієнко підтримала Колокольцева та попросила дати доручення профільним комітетам, а також залучити і Мін’юст та Мінцифри для зміни законодавчої бази.

У середині квітня МВС підготувало поправки до Кримінально-процесуального кодексу, які зобов’яжуть банки без суду розкривати поліції запитувану інформацію про перекази у триденний термін, а якщо запит надійшов в електронній формі — то за 24 години.

Одночасно слідчі та дізнавачі, за задумом МВС, мають отримати повноваження блокувати будь-які операції з переказу грошей на 10 днів. Відповідно до проекту закону, зробити це правоохоронці зможуть «за наявності підстав вважати, що банківські рахунки (вклад, депозит), електронні кошти, авансові платежі за послуги зв’язку використовувалися у злочинній діяльності».

Слідчому для блокування рахунків фізособи буде потрібна «згода керівника слідчого органу», а дізнавачу — «згода прокурора», випливає з проекту.

Крім того, МВС пропонує дозволити слідчим та дізнавачам у рамках кримінальної справи без рішення суду отримувати дані про телефонні дзвінки громадян. «При цьому період надання зазначеної інформації не може перевищувати 10 діб, що передують даті винесення ухвали», — наголошується в проекті закону.

У разі ухвалення поправок, рішення про блокування поширюватиметься на будь-який рахунок, який слідчий вважатиме пов’язаним із справою.

Ольга Степанова

Recent Posts

У Польщі відбувається хвиля масових звільнень – ЗМІ

Кількість звільнених працівників у Польщі продовжує зростати. Про це пише газета Dziennik Gazeta Prawna. Експерти говорять про…

4 хв. ago

Бог шлюбу: Японець має 4 дружин, 2 коханок і 10 дітей

36-річний Рюта Ватанабе з північної префектури Хоккайдо, Японія, вирішив побудувати сімейне життя, яке кидає виклик…

35 хв. ago

Lufthansa отримала рекордний штраф за дискримінацію єврейських пасажирів

Авіакомпанія Lufthansa опинилася в епіцентрі скандалу після звинувачень у дискримінації, коли групі єврейських пасажирів відмовили…

41 хв. ago

Осінні канікули скасовано: деякі школярі залишаються без відпочинку

Українська система освіти опинилася під серйозним тиском через війну та енергетичну кризу, що змусило деякі…

45 хв. ago

Українці масово скуповують авто зі США: у тренді Tesla та Ford

Український ринок вживаних авто переживає справжній бум — у 2024 році американські машини стали особливо…

53 хв. ago

Російське судно «Григорій Ловцов» перекинулося біля берегів Сахаліну

У російській Сахалінській області чергова катастрофа на воді — вантажне судно «Григорій Ловцов», яке транспортувало…

58 хв. ago