Нам так не жити: на 3D-принтері надрукували справжній міський квартал і вже заселяють

У Техасі компанія ICON завершує будівництво однієї з найбільших у світі спільнот, створених за допомогою 3D-друку. Підрядники обіцяють, що будови будуть стійкими до торнадо, зберігатимуть прохолоду навіть у сильну спеку і не пропускатимуть вуличного шуму. А завдяки унікальній технології на будівництво одного будинку йде лише кілька тижнів.

Найбільший у світі 3D-друкарський квартал швидко наближається до завершення, шар за шаром, пише IFLScience. Wolf Ranch – це спільнота 3D-друкованих будинків, знайдена вздовж річки Сан-Габріель у пагорбах Джорджтауна, штат Техас, приблизно за 48 кілометрів на північ від Остіна

Будівництво поселення розпочалося у 2022 році, і в рамках проекту планується збудувати 100 будинків, що зробить його найбільшою спільнотою будинків, надрукованих на 3D-принтері. Усього через два роки Wolf Ranch наближається до завершення, і останні кілька будинків будуть надруковані цього літа.

Це містечко є результатом співпраці ICON, техаського стартапу, що спеціалізується на великомасштабному 3D-друку, та Lennar, одного з найбільших забудовників житла в США. Кожну будівлю будують за допомогою гігантського 3D-принтера, який наносить шари бетону та інших матеріалів за заздалегідь запрограмованим проєктом, зводячи будинок з нуля. Спадщина цього методу залишилася в стінах будинків, які ребристі, як вельвет. Потім на будівлю накладається металевий дах зі стоячим фальцем, оздоблений сонячними панелями, які допомагають забезпечувати електрикою будинок.

Гігантські 3D-принтери в дії на ранчо Вулфа

За словами ICON, 3D-друк дає їм змогу будувати будинки швидко та у великих масштабах, водночас енергоефективно і з мінімальними матеріальними відходами. Він також, за їхніми словами, створює будівлі, які є “технологічно передовими, екологічно стійкими та архітектурно яскравими”.

“Вперше в історії світу ми стаємо свідками того, як цілий флот роботів будує цілу спільноту будинків. І не просто будинки, а будинки, які кращі в усіх відношеннях… кращий дизайн, вища міцність, вища енергоефективність і комфорт, а також підвищена стійкість”, – сказав Джейсон Баллард, співзасновник і генеральний директор ICON, у заяві 2022 року, коли почалося будівництво. “У майбутньому, я вважаю, роботи і дрони будуватимуть цілі квартали, селища і міста, і ми згадуватимемо співтовариство Lennar’s Wolf Ranch як місце, де почалося масштабне роботизоване будівництво. Нам ще належить пройти довгий шлях, але я вважаю, що це знаменує собою дуже захопливий і обнадійливий поворот у тому, як ми вирішуємо житлові проблеми у світі”.

Всередині одного з будинків, надрукованих на 3D-принтері, на ранчо Вулф

У Wolf Ranch є вісім різних моделей будинків. Станом на серпень 2024 року найдешевша модель коштує близько 430 000 доларів, пропонуючи 146 квадратних метрів простору з трьома спальнями та двома ванними кімнатами. Більші й дорожчі моделі також доступні для покупки.

Поряд із низкою інших проєктів, пов’язаних із Землею, у розробці перебуває ICON, яка також має сміливі амбіції зрештою побудувати “позаземні” спільноти на Місяці та за його межами. У 2022 році компанія отримала контракт на 57,2 млн доларів від NASA на розробку зведення будівель на поверхні Місяця.

“Щоб змінити парадигму освоєння космосу з “туди і назад” на “там, щоб залишитися”, нам знадобляться надійні, стійкі та широкомасштабні системи, які зможуть використовувати локальні ресурси Місяця та інших планетарних тіл. Ми раді, що наші дослідження і розробки на сьогоднішній день продемонстрували, що такі системи справді можливі, і ми з нетерпінням чекаємо на можливість зробити цю можливість реальністю”, – додав Баллард в оголошенні про контракт із NASA у 2022 році.

Ольга Степанова

Recent Posts

Усіх ФОПів в Україні знову зобов’яжуть платити ЄСВ: які суми

З 2025 року ФОПи знову будуть зобов'язані сплачувати ЄСВ (єдиний соціальний внесок), що відновитьдовоєнну систему оподаткування.Мінімальний ЄСВ становитиме до…

3 хв. ago

«Укрзалізниця» підвищить тарифи вже цього року: подробиці від Forbes

«Укрзалізниця» підготувала проєкт нової тарифної реформи. Так, компанія планує підвищити вартість перевезень будівельних матеріалів на…

12 хв. ago

Чи мобілізують з поганим зором: діагнози, з якими не беруть до армії

Попри загальну мобілізацію в Україні, законодавством визначено категорії громадян, які не підлягають призову. Серед них є…

21 хв. ago

Живуть у ліжках і засмічують в унітазах: названо найнеймовірніші місця проживання щурів

У Великій Британії жінка відчула, як її торкнувся щур, коли сіла на унітаз. Про це…

30 хв. ago

Найманці ПВК “Вагнер” охороняють нового диктатора в Африці: подробиці (фото)

РФ розширює сферу впливу на Африканському континенті. Найманців ПВК "Вагнер" бачили в Малабо, столиці Екваторіальної…

41 хв. ago

Меган Маркл з’явилася на тенісному турнірі в образі за $40 тисяч

43-річна дружина принца Гаррі Меган Маркл відвідала благодійний тенісний турнір у Лос-Анджелесі, а модні оглядачі…

50 хв. ago