Їжа з повітря: Білл Гейтс створює масло, для якого не потрібні вершки та молоко

Американський підприємець та мільярдер Білл Гейтс знову здивував світ, інвестувавши в стартап, що розробляє технологію виробництва вершкового масла з використанням лише вуглекислого газу та водню. Про це повідомляє New Atlas.

За словами Гейтса, цей проєкт є лише початком великої трансформації. У майбутньому планується створення молока, морозива, сиру, м’яса та тропічних масел без використання тварин чи рослин. Компанія з Сан-Хосе, яка займається цим проєктом, має назву Savor. Вона використовує термохімічний процес, що значно зменшує вплив на навколишнє середовище порівняно з традиційним сільським господарством.

Біл Гейтс. Фото з відкритих джерел

Основою цього процесу є те, що всі жири складаються з ланцюжків атомів вуглецю та водню. Savor розробили метод створення таких же ланцюжків, використовуючи вуглекислий газ з повітря та водень з води. Після нагрівання та окислення ці елементи перетворюються на жирні кислоти, які потім стають основою для створення жиру.

Згідно з даними Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН, виробництво м’яса та молочних продуктів є значним джерелом парникових газів, що спричиняє глобальне потепління. Альтернативи, такі як пальмова олія, призводять до вирубки лісів і втрати біорізноманіття. Тому нові технології, що дозволяють створювати жири без шкоди для природи, мають величезний потенціал для зменшення викидів вуглекислого газу.

Маргарин. Фото: кадр з відео

Гейтс вважає, що перехід на лабораторно створені жири та олії може значно наблизити людство до досягнення кліматичних цілей. Проте, найбільшим викликом є переконати споживачів змінити свої звички та прийняти нові продукти. Гейтс підкреслює, що одним із ключових завдань є зниження вартості цих продуктів, щоб вони стали доступними для широкого загалу.

Ольга Степанова

Recent Posts

Одна з країн ЄС позбавила тимчасового захисту майже чверть мільйона українців

У Німеччині різко зменшилась кількість українців, які перебувають під тимчасовим захистом в країні. Про це…

6 години ago

Хвороба Лайма обзавелася союзником: кліщі почали поширювати нове небезпечне захворювання

Бабезіоз, паразитарне захворювання, що передається кліщами, стає дедалі поширенішим, викликаючи побоювання поряд з більш відомою…

6 години ago

Керівництво ТЦК на Прикарпатті погоріло на хабарях: скільки брали за свої “послуги”

Заступника керівника Івано-Франківського обласного територіального центру комплектування (ОТЦК) упіймали на хабарі. Також було викрито на…

6 години ago

“Дуже небезпечні”: у Defense Express порахували, скільки ракет Іран міг передати РФ

Іран, ймовірно, передав Росії понад 200 ракет дальністю понад 80 км. З такою системою наведення…

6 години ago

“Кримінальний авторитет” зі Сміли, який побив військового, оголошений у розшук

"Кримінальному авторитету" Вадиму Долотенку, який побив військового в Смілі, оголосили про підозру. Про це повідомляє пресслужба Офісу…

6 години ago

Чи загрожує киянам надходження забрудненої води: у “Київводоканалі” дали відповідь

У центрі уваги забруднена вода, яка днями може досягнути Київської області. Якість води, яка подається у…

6 години ago