Полювання на відьом: від античаклунських ритуалів в Анголі загинули 50 людей

Близько 50 людей загинули в Анголі всього за перші два місяці 2024 року після того, як їх змусили випити трав’яні зілля, які мали довести були вони чаклунами чи ні.

Про це пише CBS News.

Інформацію щодо кількості жертв підтвердила поліція. Місцева влада уточнила, що всі смертельні випадки зареєстровані неподалік центрального міста Камакупа.

В інтерв’ю журналістам член місцевої ради Лузія Філемоне звинуватила у цих смертях народних цілителів, які використовують отруйну рідину у своїй практиці.

“Понад 50 жертв змусили випити цю загадкову рідину, яка, на думку народних цілителів, доводить, чи займається людина чаклунством”, — сказала вона.

Віра в чаклунство, як і раніше, поширена в деяких сільських громадах Анголи, попри зусилля католицької церкви протистояти цьому. Ангола є колишньою португальською колонією і більшість населення сповідує католицьку віру, але при цьому продовжує звертатися до чаклунів і знахарів.

“Це широко поширена практика — змушувати людей пити передбачувану отруту через віру в чаклунство”, — заявив представник поліції Антоніо Хассі, додавши, що кількість випадків зростає.

Журналісти зазначають, що в Анголі чаклунство не карається законом, тому громади вирішують цю проблему на власний розсуд. У більшості випадків жителі звертаються до знахарів, або “марабутів”, які готують токсичний трав’яний напій “мбулунго” та дають його випити обвинувачуваним у чаклунстві. Вважається, що невинній в чаклунстві людині напій не завдасть шкоди, а смерть доводить провину.

За словами єпископа Фірміно Давида з єпархії Сумбе в Анголі, місцеве населення вдається до чаклунства, щоб вибратися з бідності та розв’язати свої соціально-економічні проблеми. Він закликав своїх співвітчизників “допомогти врятувати людей, які намагаються заробляти на життя шкідливими для суспільства практиками, включаючи чаклунство та наркотики”.

Ольга Степанова

Recent Posts

Українським ФОП готують підвищення податків: у Мінекономіки роз’яснили деталі

В Україні готують підвищення податків для ФОП. Про це повідомили у Мінекономіки. Стало відомо, що…

36 секунд ago

ЗСУ відбивають будинок за будинком: в ОВА розповіли про ситуацію у Вовчанську

На півночі Харківської області вдалося стабілізувати лінію фронту. Тим часом у Вовчанську продовжуються бої. Про…

14 хв. ago

Смерть президента Ірану: експерт розповів, як розбився гелікоптер Райсі (карта)

Вдень 19 травня розбився гелікоптер, на якому перебував президент Ірану Ібрагім Райсі. Президентський вертоліт міг врізатися…

21 хв. ago

Що робити, якщо Резерв+ пише, що ви у розшуку: Міноборони радить хутко бігти до ТЦК

У Міністерстві оборони України заспокоїли людей, які під час оновлення військово-облікових даних через застосунок "Резерв+" дізналися…

34 хв. ago

Внучка Софії Ротару зустрічається із сином американського мільярдера

22-річна модель Софія Євдокименко, внучка знаменитої співачки Софії Ротару, зустрічається з Максом Лернером, спадкоємцем однієї…

43 хв. ago

Українці вирішили заробити на чергах у ТЦК: за скільки продають місце в Києві

Після набуття чинності новим законом про мобілізацію у багатьох ТЦК по всій Україні спостерігається наплив громадян. Черги…

54 хв. ago