Поляки стали повертати назад в Україну імпортовані продукти

Поляки стали повертати продукти, імпортовані з України. Зокрема, назад в Україну повернули 3,5 тонни меду, який Польща імпортувала з нашої країни.

Про це стало відомо з інформації, розміщеної на сайті Polsat.

Український мед забракувала торгова інспекція якості сільськогосподарської та харчової продукції в Любліні. Інспекція наклала заборону на продаж цієї партії меду на польському ринку. У повідомленні пишуть, що мед не пройшов контроль якості продукції.

Зокрема, його перевіряють на вміст пилку гречки – Fagopyrum. Якщо в продукті немає цього пилку або зафіксовано його низький вміст, то це може свідчити, що мед не натуральний, або містить у собі сторонні домішки на кшталт цукрового сиропу або замінників. Крім того, це може свідчити про змішування різних видів меду. У будь-якому випадку така продукція не відповідає стандартам ЄС.

Слід зауважити, що в ЄС і раніше були спроби звинуватити Україну у продажу неякісного меду. Однак українські виробники стверджують, що відправляють на експорт до Європи лише якісний продукт. І звісно, звинувачення у продажі меду, який не відповідає кондиціям, може сильно підірвати реноме України як одного з основних постачальників меду на світовий ринок.

Частка нашої країни у світовому продажу меду дуже висока. Наприклад, у 2018 році, мед з України становив десяту частину усього світового  ринку цього продукту. Наша країна значно збільшила обсяги його продажу з 2015 року. Тоді в Україні якраз лютувала економічна криза, і внутрішнє споживання меду різко скоротилося. Тому виробники почали активно шукати виходу на міжнародний ринок і знайшли його.

Відповідно до даних продовольчої організації ООН, Україна за рік виробляє в середньому 65-70 тисяч тонн меду. Причому більша частина виробленого йде на експорт. Так, у 2023 році наша країна експортувала близько 50 тисяч тонн меду, у 2022 – 48 тисяч тонн, у 2021 – 57,6 тисячі тонн. А рекордним за обсягом збору та експорту став 2020 рік. Тоді за кордон було продано 80 тисяч тонн меду.

Ольга Степанова

Recent Posts

Режим сну Меган Маркл і Кейт Міддлтон: які звички приховують королівські сім’ї

Створення оптимального режиму сну має вирішальне значення для забезпечення повноцінного відпочинку. У сучасному світі технологій…

4 хв. ago

Повістки поштою: куди надсилатимуть людям без держреєстрації

Навіть якщо військовозобов’язаний громадянин не має державної реєстрації, це не звільняє його від процесу загальної мобілізації в…

11 хв. ago

На пенсію із повними кишенями грошей: українці можуть отримати одразу 10 окладів

Скористатися можливістю та отримати одразу 10 окладів перед виходом на пенсію можуть працівники державних та…

13 хв. ago

25-річна блондинка всього за тиждень переспала із сотнею студентів та їхніми батьками: рекорд побито

Актриса "кіно для дорослих", 25-річна блондинка Бонні Блу з Великобританії з початку 2024 року набула…

25 хв. ago

Король Чарльз змінює харчові звички: в обідньому меню з’явилося авокадо

Король Великої Британії Чарльз III, відомий своїм щільним графіком і звичкою пропускати обід, почав вносити…

26 хв. ago

Школярів чекають важливі зміни – доведеться обирати

З наступного року українські діти, які через війну були змушені виїхати за кордон, отримають унікальну…

34 хв. ago