Один пояс, один шлях: навіщо лідер Китаю Сі Цзіньпін їде у В’єтнам

Цього тижня очікується підписання угоди між Китаєм та В’єтнамом щодо модернізації залізничного сполучення та іншої інфраструктури, включаючи цифрові проекти, пише Reuters.

У вівторок розпочнеться візит Сі Цзіньпіна до Ханоя — перший за 6 років, невдовзі після того, як президент США Джо Байден вирушив до столиці В’єтнаму для зміцнення двосторонніх зв’язків.

Китай надасть гранти В’єтнаму на розвиток залізниці між Куньміном і портовим містом Хайфон, а також інших транспортних зв’язків з південного Китаю в Ханой. Ці гранти будуть надані безоплатно, що стане великою поступкою країні, яка традиційно не любить брати кредити. США таке надання грантів можуть сприйняти як удар по собі, оскільки відповідно до кліматичного плану вони пропонували переважно кредити за ринковою вартістю, щоб допомогти В’єтнаму скоротити використання вугілля.

План модернізації залізниці Куньмін-Хайфон проходить через регіон, в якому розташовані найбільші рудники рідкісноземельних елементів, які досі не вдалося експлуатувати: В’єтнам має другі за величиною у світі запаси стратегічних корисних копалин, особливо необхідних для електромобілів і вітряних турбін.

Китай є найбільшим у світі виробником і переробником рідкісноземельних металів, але зазвичай Пекін неохоче ділиться технологіями їх переробки, а Ханой перешкоджає експорту необроблених рідкісноземельних металів.

Крім цього, посол Китаю також згадав цифрові зв’язки одним із пріоритетів зміцнення співпраці між двома країнами: «Обом нашим країнам необхідно покращити взаємозв’язок на суші, на морі, у повітрі та в інтернеті». Цей план розрахований на підключення В’єтнаму до китайського “Цифрового шовкового шляху”, флагманської програми Пекіна в рамках ширшої ініціативи “Один пояс, один шлях”.

Ольга Степанова

Recent Posts

Будівництво міста на Марсі: Маск розкрив головну перепону

Людство зможе почати підкорювати інші планети лише після того, як удосконалить ракетні та космічні технології приблизно в…

4 години ago

Щоб домогтися свого, вони підуть на все: найхитріші знаки зодіаку

Так, іноді хитрість допомагає досягти своєї мети та уникнути купи неприємностей. Однак ці знаки зодіаку…

4 години ago

15-річна американка прочитала книгу Достоєвського і застрелила свою матір

"Ти колись бачила труп?" – такими моторошними словами 14-річна Карлі Грегг зустріла свою подругу після того,…

5 години ago

Модні шапки на осінь, зиму: що буде в тренді 2024-2025

З кожним днем стає все холодніше, зима вже близько, пора вибирати модну шапку. Дизайнери, як…

5 години ago

Повістки в Україні отримують ті, хто мають відстрочку і заброньовані: що робити

Повістки в Україні надсилають зокрема військовозобов’язаним, які мають відстрочку і заброньовані. Адвокат Володимир Кишеня у своєму TikTok розповів,…

5 години ago

В Іспанії на пляж викинуло 10-метрового кальмара-монстра – фото

В Іспанії на пляж викинуло 10-метрового кальмара. Про це пише Need To Know. Моторошну істоту помітили в…

5 години ago