Польща змінила умови допомоги українським біженцям

Президент Польщі Анджей Дуда підписав поправку до закону про допомогу громадянам України у зв’язку зі збройним конфліктом на її території. Ця поправка продовжує термін легального перебування українців у Польщі, повідомила пресслужба канцелярії президента Польщі.

Отже, термін легального перебування українських біженців продовжується з 30 червня 2024 року до 30 вересня 2025 року. Це дозволить українцям надалі отримувати доступ до медичних послуг, сімейних та соціальних виплат.

Поправка передбачає виплату допомоги на виховання та допомоги «Добрий старт» залежно від того, чи вчиться дитина в польському закладі освіти, та визначає максимальний 36-місячний період, протягом якого українські учні можуть брати участь у додаткових безкоштовних заняттях з польської мови.

Крім того, новий закон передбачає, що для отримання номера PESEL українець зобов’язаний пред’явити дійсний проїзний документ, а заявку на PESEL зі статусом UKR треба буде подавати «негайно після прибуття» до Польщі.

Також з 1 липня громадяни Польщі, які прийняли біженців з України, котрі перебувають в особливо складній ситуації, можуть отримати фінансову підтримку, проте лише на підставі договору з місцевою владою.

Водночас, згідно з законодавчими змінами, з 1 липня приватні орендодавці не отримуватимуть пільг, пов’язаних із компенсацією витрат на проживання та харчування біженців. Додатково передбачається запровадити конкретні підстави для анулювання дозволу на тимчасове проживання громадян України.

Ольга Степанова

Recent Posts

Мобілізація в Україні: як дізнатись про штраф ТЦК через неоновлення даних чи ухилення

Якщо чоловік при мобілізації в Україні порушить правила військового обліку або проігнорує повістку, працівник територіального центру…

1 хв. ago

В Україні радикально змінять права водія: будуть спецкоди з повною інформацією – фото

В Україні змінять формат водійських прав та оновлять механізм проходження іспиту на отримання посвідчення водія.…

11 хв. ago

“Доброго вечора, я не з ТЦК”: військові почали помічати свої авто на фоні масових підпалів

У світлі останніх подій військові в Україні почали маркувати свої автомобілі написами "Доброго вечора, я…

21 хв. ago

Як впливає відсутність кількох пальців на військову відстрочку та придатність до мобілізації?

Марина Бекало повідомила, що військовозобов’язаний, який через ампутацію не може виконувати певні функції, може отримати…

32 хв. ago

Вербицький продовжує обіймати посаду прокурора в Офісі Генпрокурора

Дмитро Вербицький, який був звільнений з посади заступника генерального прокурора наказом Андрія Костіна, продовжує працювати…

39 хв. ago

“Оберіг” зламався: у системі масштабний збій – зникла важлива інформація

В єдиному електронному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів “Оберіг” стався масштабний збій, в результаті чого…

52 хв. ago