Росія вербує правих екстремістів та криміналітет для терактів на Заході

Росія вербує ультраправих екстремістів та представників криміналітету для здійснення нападів у Великій Британії та інших країнах НАТО. Про це пише британське видання The Telegraph із посиланням на свої джерела в розвідці.

За словами джерел, завербовані росіянами терористи відповідальні за серію атак у Західній Європі та США за останні шість місяців. Стверджується, що їх вербують “таємні офіцери ГРУ” (ймовірно, мається на увазі Головне управління Генерального штабу ЗС РФ – військова розвідка) та учасники “Групи Вагнера”.

“ГРУ розвиває мережу правих терористів для розгортання проти цілей НАТО. Ці атаки вже відбуваються і тривають деякий час у різних країнах НАТО. Зараз розвідувальні служби активно попереджають свої уряди, що загроза дуже реальна. Праві екстремісти стають ціллю [російських вербувальників], тому що вони є групою в політичному спектрі, яка є проросійською, пропутінською та дуже жорстокою”, – каже джерело в розвідці. 

Зазначається, що Кремль був змушений перейти до тактики, подібної до тієї, яку використовує Іран – залучення організованих злочинних угруповань до здійснення терористичних атак.

Разом з тим російські диверсії залишаються обмеженими в масштабі і не схожі на смертоносні теракти ісламістів. Директор лондонського аналітичного центру Mayak Intelligence Марк Галеотті вважає це свідченням того, що на поточному етапі Кремль ще стримує своїх терористів з політичних міркувань. 

“Навіть якщо Путін говорить про війну проти Заходу, насправді він не хоче відкритого конфлікту. Тож Росія використовує операції, які залишаються трохи нижче порогу [ескалації]”, – каже аналітик.

Ольга Степанова

Recent Posts

Вибори у Франції: опозиційні партії спробують запобігти перемозі правих на чолі з Ле Пен

Французькі опозиційні партії поспішно уклали угоди, щоб спробувати заблокувати перемогу ультраправого Національного об’єднання на чолі…

4 хв. ago

Чи мобілізують чоловіка після оновлення даних у липні: як відбувається процес призову

Військовозобовʼязані громадяни повинні оновити свої військово-облікові дані до 16 липня. Про те, як надалі відбуватиметься процес…

9 хв. ago

“Пішов на**й”: в Одесі клієнт ветеринарної клініки обматюкав ветерана війни

В Одесі у ветеринарній клініці спалахнув скандал. Туди прийшов чоловік з пуделем, побачив військового на протезах та…

14 хв. ago

Члени відомої ОЗУ: встановлені особи підозрюваних у вбивстві чиновника у Запоріжжі

Правоохоронці встановили особи підозрюваних у скоєнні вбивства директора департаменту правового забезпечення Запорізької міської ради Максима Денщика. Обидва…

25 хв. ago

Bugatti за 190 мільйонів: за яке авто “всадили” Зеленську пропагандисти (фото)

Дружина президента України Олена Зеленська стала об'єктом дезінформаційної атаки. В інтернеті з'явилася підроблена інформація, де стверджується, що…

28 хв. ago

Хочеш навчатися українською – плати вдвічі більше: у Києві міжнародна школа вскочила у скандал

"Щоб навчатися державною в Україні, я маю заплатити в рази більше, ніж якби я згодилася…

35 хв. ago