Reuters: Іран пригрозив розбомбити нафтові об’єкти Саудівської Аравії

Іран попередив Саудівську Аравію та інші країни Перської затоки, що будь-яка допомога Ізраїлю в атаці на Ісламську республіку призведе до ударів у відповідь по їхніх нафтових об’єктах, розповіли Reuters високопоставлений іранський чиновник і один іранський дипломат.

Цю інформацію підтвердив близький до королівського двору Саудівської Аравії аналітик Алі Шихаба . “Іранці заявили: “Якщо країни Перської затоки відкриють свій повітряний простір для Ізраїлю, це буде актом війни”, – сказав він. За його словами, Тегеран також попередив Ер-Ріяд, що реакція може бути і від його союзників, наприклад, Ємену або Іраку.

Потенційна атака Ізраїлю на Іран була в центрі уваги на переговорах у середу, 9 жовтня, між фактичним правителем Саудівської Аравії спадковим принцем Мохаммедом бін Салманом та міністром закордонних справ Ірану Аббасом Аракчі , говорить одне з джерел Reuters.

Після цього Саудівська Аравія, Катар та ОАЕ повідомили США, що не дозволять Ізраїлю користуватися їхнім повітряним простором та військовою інфраструктурою для атаки на Іран.

При цьому три джерела Reuters у Перській затоці говорять, що Ізраїль може завдати ударів по території Йорданії чи Іраку, але використання повітряного простору Саудівської Аравії, Катару та ОАЕ для цього «стратегічно не потрібне». Як відзначають аналітики, Ізраїль може використовувати дозаправку в повітрі, яка дозволить винищувачу пролітати над Червоним морем до Індійського океану, попрямувати до Перської затоки, а потім повернутися.

Незважаючи на наявність протиракетної оборони та комплексів Patriot, охорона всіх нафтових об’єктів у Перській затоці залишається складним завданням, тому основний підхід залишається дипломатичним — дати зрозуміти Ірану, що країни регіону «не загрожують», кажуть джерела Reuters.

«Ми опинимося в епіцентрі ракетної війни. Існує серйозне занепокоєння, особливо якщо Ізраїль завдасть удару по нафтовим об’єктам Ірану», — сказав один із співрозмовників агентства в Перській затоці.

Атака на нафтові об’єкти в Саудівській Аравії або ОАЕ може призвести до проблем із постачанням нафти на світовий ринок. Так, удар єменських хуситів по нафтових родовищах саудівської Aramco у 2019 році зупинила понад 5% світових постачань сировини. У той же час удари по нафтовій інфраструктурі Ірану можуть негативно позначитися на Китаї, який є найбільшим споживачем іранської нафти, а також на кандидата у президенти США від демократів Камалі Харріс , оскільки ціни на нафту різко зростуть, пише Reuters.

Лисенко Катерина

Recent Posts

Чи буде в Україні демобілізація: як просувається підготовка законопроєкту

Демобілізація в Україні стане можливою лише тоді, коли Верховна Рада ухвалить відповідний закон. До того…

6 хв. ago

Дострибався: Каліфорнія “покарала” Маска за брехливі твіти

Твіти Ілона Маска про президентські вибори в США  та поширення неправди про ураган "Хелен" ставлять під загрозу…

14 хв. ago

В Нацбанку знову просять перейменувати копійку на “шаг”: назвали важливу причину

В Україні активно обговорюють можливе перейменування "копійок" на "шаги". Національний банк України виступив з ініціативою…

26 хв. ago

Зеленський та Умєров теж мають відповідати: військовий Гнезділов пояснив своє “публічне СЗЧ” у суді

У п'ятницю, 11 жовтня, об 11:30 у Печерському районному суді розпочалось судове засідання щодо розгляду…

35 хв. ago

У центрі Києва розлючений водій, який порушив правила, напав на інспекторку (відео)

У центрі Києва водій Toyota Highlander напав на жінку-інспектора з паркування. Він не тільки погрожував їй словесно,…

43 хв. ago

“Новостворені бригади – відверте лайно”: військовий різко висловився щодо ситуації в ЗСУ

Військовий різко висловився про низьку ефективність новостворених підрозділів. Це безпосередньо впливає на ситуацію на фронті.…

50 хв. ago