Reuters: Іран пригрозив розбомбити нафтові об’єкти Саудівської Аравії

Іран попередив Саудівську Аравію та інші країни Перської затоки, що будь-яка допомога Ізраїлю в атаці на Ісламську республіку призведе до ударів у відповідь по їхніх нафтових об’єктах, розповіли Reuters високопоставлений іранський чиновник і один іранський дипломат.

Цю інформацію підтвердив близький до королівського двору Саудівської Аравії аналітик Алі Шихаба . “Іранці заявили: “Якщо країни Перської затоки відкриють свій повітряний простір для Ізраїлю, це буде актом війни”, – сказав він. За його словами, Тегеран також попередив Ер-Ріяд, що реакція може бути і від його союзників, наприклад, Ємену або Іраку.

Потенційна атака Ізраїлю на Іран була в центрі уваги на переговорах у середу, 9 жовтня, між фактичним правителем Саудівської Аравії спадковим принцем Мохаммедом бін Салманом та міністром закордонних справ Ірану Аббасом Аракчі , говорить одне з джерел Reuters.

Після цього Саудівська Аравія, Катар та ОАЕ повідомили США, що не дозволять Ізраїлю користуватися їхнім повітряним простором та військовою інфраструктурою для атаки на Іран.

При цьому три джерела Reuters у Перській затоці говорять, що Ізраїль може завдати ударів по території Йорданії чи Іраку, але використання повітряного простору Саудівської Аравії, Катару та ОАЕ для цього «стратегічно не потрібне». Як відзначають аналітики, Ізраїль може використовувати дозаправку в повітрі, яка дозволить винищувачу пролітати над Червоним морем до Індійського океану, попрямувати до Перської затоки, а потім повернутися.

Незважаючи на наявність протиракетної оборони та комплексів Patriot, охорона всіх нафтових об’єктів у Перській затоці залишається складним завданням, тому основний підхід залишається дипломатичним — дати зрозуміти Ірану, що країни регіону «не загрожують», кажуть джерела Reuters.

«Ми опинимося в епіцентрі ракетної війни. Існує серйозне занепокоєння, особливо якщо Ізраїль завдасть удару по нафтовим об’єктам Ірану», — сказав один із співрозмовників агентства в Перській затоці.

Атака на нафтові об’єкти в Саудівській Аравії або ОАЕ може призвести до проблем із постачанням нафти на світовий ринок. Так, удар єменських хуситів по нафтових родовищах саудівської Aramco у 2019 році зупинила понад 5% світових постачань сировини. У той же час удари по нафтовій інфраструктурі Ірану можуть негативно позначитися на Китаї, який є найбільшим споживачем іранської нафти, а також на кандидата у президенти США від демократів Камалі Харріс , оскільки ціни на нафту різко зростуть, пише Reuters.

Лисенко Катерина

Recent Posts

Суди у більшості випадків скасовують штрафи від ТЦК: три основні причини

За 5 місяців з моменту введення в дію нових норм щодо порушення правил військового обліку…

12 хв. ago

Ілон Маск представив дводверне роботаксі без керма та педалей

Генеральний директор автовиробника Tesla Ілон Маск продемонстрував роботаксі з двома дверима, які мають вигляд крил чайки. Про це повідомляє Reuters…

20 хв. ago

На вихідних у Києві низка автобусів і тролейбусів змінять маршрути

Як повідомляє «Київпастранс», 12 жовтня зі змінами руху курсуватимуть автобуси №6, 39, 44, 49, 61, 87, 95…

25 хв. ago

“Кукурудзяна кампанія”: Лукашенко йде стопами Хрущова

Лукашенко заявив про відставання від Заходу Білоруська кукурудза поступається західним сортам та гібридам. Як повідомила…

35 хв. ago

В Україні починається опалювальний сезон, але не скрізь

Україна готується до початку опалювального сезону, що є звичайною новиною для мешканців, які зіткнулися із…

45 хв. ago

Пекін зробив нову заяву щодо України

Китай назвав Україну дружньою країною. Міністерство закордонних справ КНР заявило про готовність до взаємовигідної співпраці. "Україна є…

59 хв. ago