У Німеччині розгорівся скандал через надання притулку українцям

У Німеччини Саміт з питань біженців, який відбувся напередодні між керівною коаліцією та опозиційним блоком ХДС/ХСС, зазнав повного провалу, тому обговорення було перенесено безпосередньо в Бундестаг. Це мало вплив також на українців, яким надає допомогу ця країна.

Про це написало німецьке видання BILD.

Першим виступив лідер ХСС Александр Добриндт, за ним — канцлер Олаф Шольц, а останнім слово взяв голова ХДС Фрідріх Мерц.

Перш ніж обговорювати проблеми, пов’язані з біженцями, канцлер Олаф Шольц подякував мігрантам, які “допомогли побудувати Німеччину і зробити її успішною”. Потім глава уряду розкритикував блок ХДС/ХСС, засудив бездіяльність міністрів внутрішніх справ у минулому та звинуватив керівництво ХДС/ХСС у популізмі щодо питання міграції.

Шольц давно не виступав так емоційно — кілька разів йому навіть доводилося переривати свою промову. Спочатку він орієнтувався на заздалегідь підготовлений план, але згодом перестав дивитися на нотатки. Вибух гніву канцлера, як зазначають спостерігачі, явно не був запланований. Лідер ХДС Фрідріх Мерц лише сміявся і іноді вигукував щось у відповідь.

Незважаючи на провал саміту, Шольц запропонував опозиції продовжити співпрацю з питання надання притулку. За словами глави уряду, “двері ще не зачинилися”.

Після Шольца до трибуни підійшла співголова фракції “Альтернатива для Німеччини” в Бундестазі Аліс Вайдаль. Вона звинуватила ХДС у приєднанні до “лівого єдиного фронту” і висловила жаль, що опозиційний блок не хоче створювати коаліцію з “АдН”. Водночас Вайдаль розкритикувала й усі дії керівної коаліції — від економічного планування до міграційної політики.

Нарешті, Фрідріх Мерц виступив останнім: він одразу дав зрозуміти, що блок ХДС/ХСС засуджує будь-яку ксенофобію, та уточнив, що без мігрантів у Німеччині багато чого просто не працювало б. Водночас він закликав відмовляти у наданні притулку всім мігрантам, які потрапляють до Німеччини з інших країн ЄС, де вони вже зареєстровані як біженці. За словами Мерца, повна відмова від нелегальних мігрантів “юридично допустима і практично можлива”.

Дмитрук Андрій

Recent Posts

Більше не в моді: ці речі треба викинути зі свого гардеробу, вони вже давно в антитрендах

Так, усім відомо, що мода циклічна. Однак є такий одяг, який уже давно поза межами…

14 хв. ago

Водіям дали всього 10 днів: як уникнути неочікуваних штрафів

Все більше водіїв в Україні встановлюють газобалонне обладнання (ГБО) на свої автомобілі, незважаючи на зростання…

16 хв. ago

Байден надихає Путіна і лякає “слабкодухих” на кшталт Шольца, – The Economist

Американське вето на глибокі удари по РФ надихає Володимира Путіна на продовження агресії і одночасно розхолоджує…

38 хв. ago

Тепер будемо ховатись не від ТЦК, а від поштарів: українцям почали масово розсилати повістки

17 вересня відбулася перша в Україні централізована розсилка повісток у електронному форматі. Як повідомляє Ukrainian…

43 хв. ago

“Корисний і не містить калорій”: Мішель Обама випустила безалкогольний напій

У мережі став вірусним відеоролик за участю Мішель Обами. Покупці одного з магазинів самообслуговування торгової мережі…

45 хв. ago

У Москві в руках чоловіка вибухнув ґаджет під час атаки на “Хезболлу”

У середу, 18 вересня, коли в Лівані відбулася друга хвиля вибухів пристроїв зв’язку, внаслідок якої…

1 годину ago