У Сербії десятки тисяч протестують проти видобутку літію

Вчора, 10 серпня, десятки тисяч людей вийшли на вулиці Белграда, щоб висловити свій протест проти планів уряду щодо видобутку літію. Це сталося незважаючи на попередження влади про можливі заворушення та спроби державного перевороту. Про це пише АР. 

Основні моменти:

  • Масові протести: Одна з найбільших акцій протесту за останні роки відбулася в центрі Белграда. Протестувальники вимагають офіційної заборони на видобуток літію.
  • Попередження уряду: Президент Олександр Вучич заявив про отримання інформації від російських спецслужб про можливі «масові заворушення та переворот, організовані західними державами».
  • Порівняння з Майданом: урядовці та державні ЗМІ порівнюють протести з Євромайданом в Україні, що призвів до повалення проросійського президента у 2013 році.
  • Екологічні проблеми: протести викликані планами уряду дозволити видобуток літію в родючій сільськогосподарській долині на заході країни. Місцеві жителі та екологи стурбовані можливими негативними наслідками для довкілля.
  • Зв’язки з ЄС: Сербія прагне членства в ЄС, і меморандум про видобуток літію може наблизити її до блоку.
  • Економічні інтереси: уряд наполягає на тому, що видобуток літію сприятиме економічному розвитку, але критики стверджують, що це завдасть непоправної шкоди довкіллю.

Після закінчення демонстрації частина людей пішла до двох головних залізничних станцій столиці, пообіцявши блокувати рух потягів, доки їхні вимоги щодо офіційної заборони видобутку літію не будуть виконані.

Урядові чиновники та контрольовані державою ЗМІ розпочали масштабну кампанію проти мітингу, порівнюючи його з подіями на київському Майдані. Тим часом організатори протесту заявляли, що він буде мирним.

Ситуація залишається напруженою, оскільки протести тривають, а уряд намагається збалансувати економічні інтереси з екологічними проблемами та громадським невдоволенням.

Ольга Степанова

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

54 хв. ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

56 хв. ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

57 хв. ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

1 годину ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

1 годину ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

1 годину ago