Названо три країни ЄС, які найбільше приваблюють українських біженців

Станом на 31 травня 2024 року близько 4,3 мільйона українців отримали статус тимчасового захисту в країнах Європейського Союзу. Про це свідчать дані Євростату.

Найбільше зростання кількості українських біженців за місяць зафіксовано у Німеччині, Чехії та Румунії. У Німеччині їх кількість збільшилася на 4 250 осіб (+1,1%), досягнувши 1,33 мільйона, що становить 31,3% від загальної кількості біженців з України в ЄС. У Чехії кількість українців, які отримали тимчасовий захист, зросла на 11 000 осіб (+3,2%) і склала 356,4 тисячі. У Румунії цей показник збільшився на 3 715 осіб (+2,4%). Водночас деякі країни ЄС зафіксували зменшення кількості українських біженців. У Франції їх стало менше на 1 005 осіб (-1,6%), у Польщі – на 675 осіб (-0,1%), а у Латвії – на 15 осіб (-0,03%).

Попри незначне зменшення у деяких країнах, Польща залишається другою після Німеччини за кількістю наданого тимчасового захисту українцям – 953,25 тисячі осіб (22,4%). Чехія посідає третє місце з 356,4 тисячами українських біженців (8,4%). Євростат зазначає, що надані дані стосуються лише тих українців, які отримали офіційний статус тимчасового захисту в країнах ЄС. Реальна кількість українців, які знайшли прихисток у Європі після початку повномасштабного вторгнення Росії, може бути вищою.

 Нагадаємо, незважаючи на кількість українців у Німеччині, лише 26,5% з них працюють, включаючи неповний робочий день або Minijob. Українці в Німеччині сплачують прибутковий податок, як і решта. Термін подання податкової декларації за 2023 рік спливає 2 вересня 2024 року. За несвоєчасне подання передбачено штрафи: 0,25% від суми податку за кожний прострочений місяць, з максимальною сумою штрафу 25 000 євро. 

Ольга Степанова

Recent Posts

Apple запускає виробництво iPhone Pro в Індії

Apple планує значно розширити виробництво смартфонів в Індії, включивши до нього моделі iPhone Pro, повідомляє портал MacRumors.

10 хв. ago

Назвали продукти, які заважають схуднути

Людям, які бажають схуднути радять відмовитися від молочних продуктів, оскільки організм може мати на них…

24 хв. ago

Пенні Пріцкер: Україна годує 400 млн людей у ​​світі

Сьогодні сільське господарство України годує 400 мільйонів людей у ​​світі. Країна може збільшити цю цифру…

36 хв. ago

Обережно: потужна магнітна буря накриває Україну

Україну атакувала неймовірно сильна магнітна буря. Її потужність підвищиться до майже 8-ми балів.

46 хв. ago

У Курську пролунав потужний вибух

У ніч на 30 липня в Курську прогримів вибух, через три хвилини після якого в області…

59 хв. ago

Дональд Трамп може не піти на дебати з Камалою Гарріс

Кандидат у президенти США Дональд Трамп "ймовірно" проведе дебати з віцепрезиденткою Камалою Гарріс.

1 годину ago