Білорусь закуповує FPV-дрони: експерти вказали на нюанс

Міністерство оборони Білорусі планує закупити для армії партію FPV-дронів, їх можуть використовувати для навчання операторів БПЛА.

Про це повідомляє моніторинговий OSINT-проект Беларускі Гаюн. За їхніми даними, до кінця року Міноборони хоче купити 16 китайських безпілотних апаратів Chimera CX10. Дрон розвиває швидкість до 140 км/год і несе корисне навантаження від 1,5 до 2,5 кг. Максимальна висота польоту – 6 тисяч метрів.

“В офіційному інтернет-магазині компанії один БЛА Chimera CX10 коштує $329,99. Однак МО РБ планує витратити на закупівлю ≈ BYN 460 000, або по $8 951 за один безпілотник”, – зазначають аналітики.

Така різниця в ціні може вказувати або на те, що Міноборони хоче купити додаткові комплектуючі, або на корупцію. Проєкт нагадує, що цієї весни для 927-го центру центру підготовки та застосування безпілотних авіаційних комплексів закупили обладнання для тренажерів пілотування FPV-дронів.

На сайті виробника безпілотників зазначено, що продукцію iFlight можна використовувати тільки в цивільних цілях. Заборонено використання, пов’язане з військовими діями і терористичною діяльністю. “Гаюн” зазначає, що дрони купуватимуть через посередників.

БПЛА в Білорусі

За даними проєкту, у плани Міноборони на цей рік входить закупівля 13 російських БПЛА Supercam S350, до 10 тактичних розвіддронів “Беркут-3” і 9 китайських безпілотників EVO MAX 4Т, EVO MAX 4N і Dragonfish Standard.

Раніше повідомлялося, що на військовому параді в Мінську дрон-камікадзе “Герань-2” у складі комплексу “Кочівник” представили як нову білоруську розробку.

Лисенко Катерина

Recent Posts

Загальна мобілізація: відстрочку тепер можна оформити дистанційно

Якщо необхідно відтермінувати мобілізацію, необхідно подати певні документи. Нещодавно Верховна Рада вирішила продовжити воєнний стан…

1 хв. ago

Є чітка формула, як загнати Путіна в глухий кут,- експерт

Публіцист Віталій Портніков відповів на питання, як усунення Путіна могло б змінити перебіг війни. На питання про…

17 хв. ago

Київ піднявся на перше місце в світі за забрудненістю повітря: не виходьте на вулицю

Через пожежі в екосистемі на Київщині українська столиця посіла перше місце в світі за рівнем…

33 хв. ago

Ізраїль близький до початку наземної війни в Лівані — WSJ

Хвиля смертоносних вибухів пейджерів та інших електронних пристроїв, які носили бойовики в Лівані, різко посилила…

42 хв. ago

Не мають законної сили: через які повістки не зможуть покарати

В Україні триває процес загальної мобілізації, під час якого територіальні центри комплектування активно розсилають повістки…

54 хв. ago

На замітку господиням: 3 помилки, які зіпсують пасту карбонара

Під час приготування пасти карбонари чи болоньєзе можна допустити деякі помилки, які зіпсують смак страви.…

1 годину ago