Повернутися хочуть лічені одиниці: українські біженці в Австрії не планують їхати додому

З понад 78 тисяч українських біженців, які мешкають в Австрії, тільки 3% налаштовані після закінчення війни повернутися в Україну. Ще 12% планують повертатися, але не відразу ж після завершення бойових дій. 56% біженців кажуть, що не планують повертатися взагалі.

Про це свідчить опитування, проведене Австрійським інститутом дослідження сім’ї на замовлення Австрійського інтеграційного фонду (ÖIF). Зазначається, що з опитаних громадян України 44% працює, 12% українських біженців успішно домоглися визнання своїх дипломів в Австрії, а майже 50% планують зробити це найближчим часом.

Тільки 3% біженців планують повернутися в Україну точно (проти 30% у 2022 році та 13% у 2023 році). 12% біженців хочуть повернутися в Україну в майбутньому, без вказання точних термінів. 56% взагалі не планують повертатися.

Це не дивно, оскільки за тим же опитуванням, 85% респондентів почуваються безпечно та добре доглянутими в Австрії. Також 95% респондентів відзначають успішне співжиття та співпрацю з австрійськими громадянами.

Українці за кордоном

Понад 17 мільйонів українців від початку повномасштабної війни виїхали за кордон. З них близько 6 млн оселились у країнах Євросоюзу. Висилати українців, навіть на запити влади України, вони не збираються. Адже ті суттєво допомагають місцевій економіці, писало видання Bloomberg. Наприклад, тільки у Німеччині зареєстровано 1 169 630 українців. Сотні тисяч мешкають у Польщі, Чехії, та інших європейських країнах.

Близько 50-75% українців, які виїхали за кордон, розглядають можливість повернення в Україну після завершення війни. Таку думку висловив народний депутат Вадим Галайчук. Головним питанням для таких громадян, за словами парламентаря, є безпека.

Коломієць Надія

Recent Posts

Кадиров знову звернувся до Ілона Маска через Cybertruck

Глава Чеченської Республіки Рамзан Кадиров, який стверджував, що отримав у подарунок від американського бізнесмена Ілона…

3 хв. ago

Тане на очах: Валерій Залужний дуже схуд і показав, який вигляд має зараз (фото)

В минулому головнокомандувач ЗСУ, а нині посол України у Великій Британії Валерій Залужний не перестає…

15 хв. ago

Найкорисніший овоч у світі: цей недорогий продукт містить найцінніші речовини для організму

Центр контролю та профілактики захворювань (CDC) Департаменту охорони здоров’я та соціального забезпечення США визначив найкорисніший…

16 хв. ago

Нардеп Дмитрук розповів, як тікав з України “з портфельчиком”, бо боявся, що його ліквідують

Оголошений в розшук нардеп-втікач Артем Дмитрук розповів на каналі одеського юриста Тараса Никифорчука, як йому…

17 хв. ago

Сонячна енергія “під землею”: енергетики зробили найбільше відкриття в історії

Національна лабораторія Айдахо та Національна лабораторія відновлюваної енергії (США) мають намір запустити в штаті Айдахо…

18 хв. ago

Перший “мінус” в Україні може бути вже цього тижня, – синоптикиня Діденко

Найближчими днями в Україні збережеться тепла погода, однак у горах температура вже знижуватиметься до "нуля" та…

19 хв. ago