Позбавлять виплат: у Польщі зобов’яжуть українців відправляти дітей до школи та дитсадка

У Польщі штрафуватимуть сім’ї біженців з України, якщо їхні діти не відвідують школу чи дитячий садок. З нового навчального року офлайн-навчання стане обов’язковим для них.

Про це повідомляє польське видання In Poland. Проти батьків, діти яких не відвідують навчальні заклади, можуть навіть відкрити провадження.

На цей час у польській системі освіти 134 тисячі українських дітей, але з вересня цифра може збільшитися ще на 80 тисяч. Міністерство освіти Польщі під керівництвом Барбари Новацької хоче змінити положення щодо організації навчання, виховання та догляду за дітьми та молоддю з України.

Якщо українські батьки не будуть виконувати цю вимогу, то це призведе до примусового провадження та штрафу у розмірі 100 злотих. А з 2025 року такі сім’ї позбавлятимуть виплат у розмірі 800 злотих.

У відомстві зазначають, що через нововведення доведеться збільшувати наповнюваність класів, щоб можна було зручно розмістити всіх дітей. Нині за нормами кількість учнів в одному класі не повинна перевищувати 25 учнів, а у спеціальних та інтегрованих класах – 20 дітей. З 1 вересня 2024 року ліміт підвищать до 29 учнів, що дозволить прийняти до кожного класу по чотири дитини з України. У старших класах та загальноосвітніх школах граничної кількості учнів немає.

Що стосується кількості дітей у дитячих садках та зерувках (спеціальних підготовчих класах для абітурієнтів — ред.), то її дозволять збільшити на 3. В інтегрованих дитсадках можуть додатися максимум двоє додаткових дітей з особливими потребами.

Ольга Степанова

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

2 години ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

2 години ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

2 години ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

2 години ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

2 години ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

2 години ago