У Польщі скасували важливу програму допомоги українським біженцям: де знайти безплатне житло

У Польща скасували важливу державну програму допомоги українським біженцям. Програма 40+, за якою власникам житла виплачували компенсацію за наданий ними притулок українцям, перестала працювати. Але наші співвітчизники усе ще можуть знайти собі безплатне житло у цій країні.

Де його шукати, розповідає видання ukrainianinpoland.pl.

Польський уряд вважає, що програма 40+ себе вичерпала

Програма 40+ була започаткована у Польщі з перших днів повномасштабної війни в Україні, як тільки до цієї країни щодня почали прибувати тисячі українських біженців. Тоді польський уряд запровадив програму фінансової допомоги для поляків, які надали в себе притулок українцям. На кожного біженця, якому власники житла дали прихисток, держава виплачувала по 40 злотих на день (приблизно по 400 гривень) компенсації. Така сума виплачувалась на всіх: від немовлят до пенсіонерів.

Виплати були розраховані на 120 днів перебування біженців у Польщі з моменту реєстрації на кордоні. А для вразливих категорій громадян цей строк був більшим.

Тепер польський уряд вважає, що програма вичерпала себе, бо останнім часом дедалі менше поляків звертались по таку компенсацію. Крім того, польські урядовці кажуть, що їм треба сконцентрувати кошти на вирішенні внутрішніх соціальних та економічних проблем. Отже з 1 липня 2024 ця програма перестала працювати. Однак українці, які ще прибувають до Польщі, усе ще можуть знайти собі там безплатне помешкання на перший час.

Де ще можна знайти безплатне житло

Таке житло можна знайти у місцевих колективних центрах. Це, звісно, не окрема квартира, але все ж дах над головою та елементарні зручності вам забезпечать. Польська держава усе ще фінансує такі центри. Але в них також безплатно можна прожити лише перші 120 днів. А далі безплатне проживання залишається тільки для людей, які належать до вразливих категорій. А решта, якщо хочуть продовжувати там жити, то мусять платити по 60 злотих на день. Це становить приблизно 600 гривень, і це немала сума навіть за польськими вимірами.

Безплатне житло можна також знайти на деяких офіційних урядових ресурсах. Наприклад, таку інформацію публікує сайт Pomagam Ukrainie. Можна також знайти таке житло і з допомогою різних благодійних та громадських організацій.

Зокрема, інформацію про безплатне житло публікують у соцмережах: Наприклад у Facebook є такі групи: 

Ще також можна надибати такі пропозиції від невеличких готелів і пансіонатів. Зазвичай у них ця благодійність фінансується не за державний кошт, а  за кошти міжнародних організацій. Тому зазвичай у таких місцях проживання постояльців не обмежують 120 днями, а дають їм змогу пожити довше.

Ольга Степанова

Recent Posts

10 способів швидко примножити свої статки: як це роблять успішні люди

У сучасному швидкоплинному фінансовому світі швидке примноження статків – мета, яку поділяють багато людей. Хоча…

5 години ago

Потрібна рідкісна навичка: Кейт і Вільям відкрили цікаву вакансію

Принц і принцеса Уельські наймають нового помічника особистого секретаря, який приєднається до їхнього штату в Кенсингтонському палаці,…

5 години ago

Готував акти дестабілізації під час Олімпіади: у Парижі затримали росіянина

Поліція Франції затримала громадянина Росії, якого підозрюють у підготовці актів дестабілізації під час літньої Олімпіади в…

5 години ago

Військовий приїхав у відпустку на Закарпаття, але його затримали і відвезли до ТЦК

На Закарпатті прикордонники затримали на понад 7 годин військового ЗСУ, який разом із дружиною приїхав…

5 години ago

Суд в Іспанії засудив до 18 років пенсіонера, який надсилав посилки з бомбами до посольств України

74–річний пенсіонер Помпейо Гонсалес Паскуаль був засуджений Верховним судом Іспанії до 18 років тюремного ув'язнення…

5 години ago

На Землю чекає два роки потужних сонячних штормів: чим це небезпечно

Експерти попереджають, що наступного року на Землю чекають дедалі сильніші сонячні шторми та магнітні бурі.…

6 години ago