Іран збільшив виробництво ракет через угоду з РФ, – ЗМІ

Іран розширив два ключові об’єкти з виробництва балістичних ракет. Це сталося після угоди від жовтня 2022 року, в межах якої Тегеран нібито погодився постачати ці ракети Росії.

Як повідомля Reuters з посиланням на двох американських дослідників, які проаналізували супутникові фото, а також на трьох неназваних іранських посадовців, ракетний арсенал країни вже є найбільшим на Близькому Сході. Його оцінють у понад 3000 ракет.

На супутникових зображеннях Planet Labs військової бази Модаррес у березні та виробничого комплексу Ходжир у квітні, видно понад 30 нових споруд.

Зокрема, багато споруд оточені великими земляними валами. За словами Джеффрі Льюїса з Міддлберійського інституту міжнародних досліджень, це зробили для того, щоб вибух в одній будівлі не призвів до детонації у сусідніх спорудах. Льюїс зазначив, що розширення почалося в Ходжирі в серпні минулого року, а в Модарресі – в жовтні.

Троє іранських посадовців на умовах анонімності підтвердили, що об’єкти розширюються з метою збільшення виробництва балістичних ракет. Деякі з нових будівель також дозволять подвоїти виробництво БПЛА.

Один з іранських посадовців розкрив, що безпілотники та ракети відправлять в РФ, безпілотники – хуситам, ще деяку кількість ракет – ліванській Хезболлі.

Іран постачає зброю в Росію

Президент України Володимир Зеленський раніше заявив, що Іран відкрито постачає в Росію не лише дрони, але й ракети. 

Також Bild повідомляв, що ймовірно, Іран вперше поставив Росії новітні авіабомби Qaem-5 (“Каїм-5”) для ударів по Україні. На думку видання, це вказує на “новий рівень” військової співпраці Тегерана і Кремля. В самому Ірані ці бомби взяли на озброєння лише п’ять років тому.

Лисенко Катерина

Recent Posts

У Воронезькій області РФ прогриміли вибухи: палає склад боєприпасів

В Росії у Воронезькій області в ніч на 7 вересня було неспокійно. Регіон атакували безпілотники,…

1 хв. ago

Відмовилися показати документи. У Харкові пояснили, чому воєнком ногами побив цивільного. Відео

На опублікованому в Мережі відео чоловік у військовій формі побив чоловіка біля під'їзду багатоповерхового будинку.…

21 хв. ago

Ізраїльська армія зруйнувала командний пункт ХАМАС

Ізраїльські військові знищили командний центр ХАМАС у Секторі Газа, який розташовувався у будівлі колишньої школи «Халіма ас-Садійя»…

28 хв. ago

Відмова Telegram розкрити дані гвалтівника стала початком справи проти Дурова – Politico

Павла Дурова, засновника популярного месенджера Telegram, затримали в Парижі за підозрою у сприянні поширенню дитячої порнографії.…

34 хв. ago

Київ був атакований “шахедами”: є падіння уламків у кількох районах міста

Внаслідок атаки російських ударних БпЛА в Печерському та Дніпровському районахКиєва зафіксовано падіння уламків. Про це повідомила КМВА. "Внаслідок атаки…

6 години ago

Вакцини не існує: у МОЗ розповіли, як небезпечна лихоманка Західного Нілу потрапляє в Україну

Хоча рівень смертності від лихоманки Західного Нілу сягає 17%, а від COVID-19 лише 2%, друге захворювання вважається…

6 години ago