“Згадаймо королеву”: де і від чого померла Єлизавета II рівно два роки тому

Королева Єлизавета II була довгоправлячим і найстарішим монархом в історії Великої Британії, і навіть найстарішою главою держави у світі. Вона народилася 21 квітня 1926 року та пішла з життя 8 вересня 2022-го у віці 96 років.

В останні моменти життя королеву оточували її близькі – всі члени королівської родини, окрім скандального принца Гаррі, який не встиг приїхати зі США, щоб попрощатися з бабусею.

Її Величність протягом усього свого правління зберігала працездатність і не мала проблем із розумовою діяльністю. Кончина Єлизавети II стала значною втратою, адже вона провела на британському престолі рекордні 70 років.

Фото: Getty Images

Королева Британії померла 8 вересня 2022 року у замку Балморал, Шотландія. Тоді Національний архів країни оприлюднив офіційне свідоцтво про смерть Єлизавети II, в якому зазначено, що причиною смерті стала “старість”.

Свідоцтво про смерть Єлизавети II

У документі зазначено, що королева, якій було 96 років, померла 8 вересня о 15:10 у замку Балморал. Генеральний реєстратор отримав інформацію про її смерть від дочки принцеси Анни.

Похорон Єлизавети II

13 вересня труну з тілом Її Величності доставили до Букінгемського палацу. Одним з останніх побажань королеви було, щоб на першому етапі шляху до Лондона її похоронний кортеж супроводжувала її дочка, принцеса Анна.

19 вересня у Вестмінстерській залі відбулося прощання громадськості з Єлизаветою II. Після цього труна з тілом королеви була опущена в Королівський склеп, а потім похована в сімейній каплиці короля Георга VI, де вже покояться її батько, король Георг VI, королева-мати Єлизавета і її сестра, принцеса Маргарет.

Друга річниця смерті Єлизавети II

У неділю, 8 вересня, на офіційній сторінці Букінгемського палацу вшанували пам’ять покійного монарха. “Згадаймо королеву Єлизавету II, 1926-2022“, — написали в пресслужбі, прикріпивши прижиттєве фото Її Величності.

Портрет, представлений нижче, було зроблено на честь 80-річчя королеви Єлизавети II у 2006 році. Пізніше він був використаний для оголошення смерті покійної королеви.

Фото: instagram.com/royalcollectiontrust

Церемонія прощання з Єлизаветою II також проходила онлайн. Ви можете переглянути відео з похорону Її Величності прямо на сайті “Телеграф”.

Коломієць Надія

Recent Posts

“Ласкаво просимо до цифрового концтабору”: українці обурюються через нові правила Укрзалізниці

Укрзалізниця не продає квитки міжнародного сполучення без верифікації користувачів у "Дія". Таке правило компанія запровадила…

8 хв. ago

В Україні повернуть планові перевірки бізнесу, але не для всіх: кому варто готуватися

Уряд уперше від початку повномасштабної агресії РФ скасував мораторій на перевірки деяких підприємств нехарчової продукції. Це стосуватиметься…

20 хв. ago

Мобілізація в Україні: Комітет Ради підтримав заборону на призов обмежено придатних до 25 роківв

Комітет з питань нацбезпеки та оборони Верховної Ради 16 вересня розглянув законопроект про заборону мобілізації обмежено придатних…

31 хв. ago

ФОПам не сподобається: у Раді хочуть скасувати важливе для підприємців положення

У 2025 році фізичні особи-підприємці (ФОП) будуть знову зобов’язані сплачувати Єдиний соціальний внесок (ЄСВ). Нагадаємо,…

46 хв. ago

Ексголову Дніпропетровської ОВА Резніченка відпустили під 30 млн грн застави

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) обрав запобіжний захід колишньому голові Дніпропетровської обласної адміністрації Валентину Резніченку у вигляді застави…

58 хв. ago

Путіну тут не місце. Як Ердоган вкотре показав РФ, хто головний

Президента Туреччини важко назвати союзником України, зазначає журналіст Орест Сохар. Але водночас звертає увагу на…

1 годину ago