Вступ Швеції до НАТО: РФ взяли в “кліщі”

Вторгнення в Україну, що розпочалося Володимиром Путіним, призвело до того, до чого не змогли привести дві світові війни та інші конфлікти більш ніж за 200 років, — відмові Швеції від нейтралітету.

 Через два роки після початку російської агресії Швеція стала 32-м членом НАТО, пише The Moscow Times .

Балтійський блок

Майже рік тому в союз вступила Фінляндія. І якщо під час холодної війни з членів НАТО вихід до Балтійського моря мали лише Данія та Німеччина, то тепер усі країни, що розташовані навколо нього, є членами блоку — за винятком Росії. В результаті бази російського флоту в Петербурзі та Калінінградській області потрапляють у своєрідні кліщі. А найважливіший для Росії морський маршрут через Балтійське море під повним контролем НАТО.

Москва пригрозила вжити деяких «заходів у відповідь політичного і військово-технічного характеру з метою усунення загроз своїй національній безпеці». Насправді ж такі заходи з такою ж метою вже вжила сама Швеція. Отримавши захист з боку інших членів НАТО, вона привнесе в альянс флот новітніх підводних човнів і сучасних винищувачів власного виробництва, забезпечить прикриття для Литви, Латвії та Естонії і стане важливою сполучною ланкою між східною частиною Балтійського моря і Атлантикою, що межує з Росією.

У четвер Швеція офіційно вступила до НАТО. Генеральний секретар Єнс Столтенберг повідомив прем’єр-міністру Ульфу Крістерсону , що всі члени альянсу прийняли протокол про приєднання Швеції. Крістерссон підписав у Вашингтоні документ про вступ Швеції до НАТО і передав його держсекретарю США Ентоні Блінкену .

“Балтійське море стає озером НАТО”, – прокоментував міністр закордонних справ Латвії Криш’яніс Каріньш .

Стратегічний острів

Швеції належить острів Готланд, який має стратегічне розташування, який місцеві військові називають «непотоплюваним авіаносцем у центрі Балтики». Досі країни Балтії у разі нападу Росії могли б отримувати військову допомогу насамперед через Сувалкський коридор, відрізок землі завдовжки близько 100 км між Білоруссю та Калінінградською областю, де проходить кордон Литви та Польщі. У НАТО він завжди вважався найуразливішою ділянкою кордонів альянсу та можливою метою російської агресії.

Лисенко Катерина

Recent Posts

Telegram створить свій аналог Youtube

Месенджер Telegram має намір запустити власний відеохостинг на зразок Youtube. Адміністрація платформи навіть оголосила конкурс на створення відеоплеєра,…

6 хв. ago

“Ми будемо біля ТЦК до ранку”. Ломаченко опублікував відео “знущання над усією Україною”

Колишній чемпіон світу з боксу у трьох вагових категоріях Василь Ломаченко у себе в соціальних мережах влаштував…

10 хв. ago

Циклон Finny накриє Україну: в яких областях очікувати сильні дощі

У неділю на Україну обрушиться циклон Finny, який принесе зливи та грози в західні, північні,…

16 хв. ago

Паста доктора Амосова: як правильно готувати суміш-панацеєю від усіх хвороб

У періоди, коли ми частіше стикаємося з інфекціями та застудами, добре дбати про свій імунітет,…

23 хв. ago

Що загрожує ухилянтам, які звертались до “мільйонерки” та голови МСЕК Хмельниччини

Ухилянтам, які користувались послугами затриманої голови МСЕК Хмельниччини Тетяни Крупи може загрожувати до 5 років ув'язнення. Зараз…

32 хв. ago

Смерть, яка не знає міри: вчені розповіли про зв’язок популярних напоїв із розвитком раку

Вживання алкоголю здавна асоціюється з соціальними зв'язками і розслабленням, і багато хто колись вважав, що…

39 хв. ago