Таємні домовленості США та РФ: Путін обговорював обмін Навального лише за кілька годин до його загибелі

Двоє співрозмовників стверджують, що Путін у день смерті опозиціонера у колонії селища Харп обговорював обмін під час особистої зустрічі з мільярдером Романом Абрамовичем .

На підставі розмов із чотирма джерелами, знайомими з деталями угоди щодо обміну Олексія Навального на заарештованих на Заході росіян, видання «Агентство» відновило картину драматичних подій, які 16 лютого закінчилися загибеллю опозиціонера в полярній колонії .

Двоє співрозмовників стверджують, що Путін у день смерті опозиціонера у колонії селища Харп обговорював обмін під час особистої зустрічі з мільярдером Романом Абрамовичем . Як стверджує одне із джерел, президент Росії на словах висловив згоду на угоду.

Ця зустріч Путіна з Абрамовичем, за словами людини, знайомої з бізнесменом, відбулася вранці 16 лютого, приблизно за чотири години до першого повідомлення про загибель Навального.

Журналіст Христо Грозєв , знайомий із планами обміну, також чув, що Путін, ймовірно, погодився на нього. «З того, що ми знали останніми днями до вбивства, було враження, що він (навіть на подив переговорників з російського боку) погодився», — повідомив Грозєв.

При цьому Грозєв упевнений, що це була удавана згода. «Думаю, що це було або прикриттям планів про вбивство, або стратегічним ходом, щоб довести переговори майже до кінця, думаючи щоразу Німеччина погодилася принципово віддати Вадима Красікова , то за відсутності Навального вони погодяться його обміняти і на іншого, не настільки важливого для Путіна. , ув’язненого», – сказав Грозєв «Агентству».

Один із співрозмовників трактує путінську згоду, якщо вона була, таким чином: «Дізнавшись, що Захід готовий віддати в Росію Красікова, Путін холоднокровно наказав убити Навального».

Знайомий Абрамовича обережний у трактуванні, пропонуючи насамперед дочекатися результатів розслідування про загибель Навального.

Усі співрозмовники «Агентства» сходяться на тому, що Навальний був головним, але з єдиним об’єктом обміну.

Російська сторона була готова видати Німеччині та США відповідно Навального, а також журналіста The Wall Street Journal Евана Гершковича та відставного американського морпіха Пола Уїлана (обидва перебувають у російських місцях ув’язнення).

Двоє співрозмовників кажуть, що у відповідь західні країни були готові видати довічно засудженого в Німеччині вбивцю та офіцера російських спецслужб Вадима Красікова та когось із засуджених у США росіян.

Один із джерел чув, що в процесі переговорів звучало ім’я Владислава Клюшина , засновника компанії «М13», яка співпрацювала з адміністрацією президента Росії та іншими державними органами (він засуджений в Америці за хакерство та інсайдерську торгівлю).

Переговори про обмін йшли як мінімум із весни минулого року

Влітку 2023 року Німеччина висловила принципову згоду на обмін Навального, в обговоренні цього питання брала участь особисто голова МЗС Німеччини Анналена Бербок , сказав один із джерел. За словами всіх співрозмовників, згоду на обмін за Навального дала сім’я, і ​​саме вона відігравала головну роль у лобіюванні угоди.

У вересні 2023 року операція з обміну припинилася — це сталося після статті The Wall Street Journal, з якої вперше стало відомо про підготовку обміну Навального на Красікова.

Знову обговорення обміну активізувалося у грудні, коли Навального етапували до колонії за Полярним колом — сім’я переконала Захід, що розпочалася підготовка до чогось поганого.

Фінально план обміну західними країнами було погоджено на зустрічі президента США Джо Байдена та канцлера ФРН Олафа Шольца на початку лютого, кажуть два співрозмовники «Агентства». Про це також писав Reuters із посиланням на своє джерело.

З грудня до Путіна було відправлено кілька високопоставлених російських емісарів, лише одним із них був Абрамович, каже одне із джерел. За словами іншого, принципову згоду Кремля на обговорення обміну Навального західним переговорником спочатку передав глава путінської адміністрації Антон Вайно , вже після цього на розмову з президентом потрапив Абрамович.

Лисенко Катерина

Recent Posts

У центрі Львова бабуся каталася на іграшковому Lamborghini і отримала штраф

У Львові днями стався курйозний випадок – пенсіонерку оштрафували за їзду на іграшковому Lamborghini. Відео…

49 хв. ago

Кому з українців може загрожувати штраф від 34 000 гривень за неоновлення даних про авто

До 16 липня всі військовозобов'язані громадяни України повинні оновити свої дані. Проте подавати інформацію до ТЦК…

59 хв. ago

Росія посилює атаки на авіабази України, щоб заблокувати передачу F-16 – Le Monde

Росія посилила військовий тиск на Україну, завдаючи ударів по авіабазах. За словами аналітиків, це пов'язано…

1 годину ago

Відстрочку від мобілізації отримають лише дві категорії студентів, – Міноборони

У Міністерстві оборони України повідомили про надання відстрочок від мобілізації для студентів. ЇЇ отримають лише…

1 годину ago

Війська РФ просунулися біля Куп’янська, Сіверська, Торецька і в районі Авдіївки, — ISW

Російські війська нещодавно домоглися незначного просування на південний схід від Куп'янська на тлі бойових дій 6…

2 години ago

Найшвидший апарат NASA зіткнувся із Сонцем на швидкості 600 000 км/год і вижив

У NASA повідомили, що найшвидший космічний апарат у світі успішно пережив 20-те зближення з Сонцем…

2 години ago