Розвідка Данії попередила про загрозу нападу Росії на країни НАТО

Росія чинитиме тиск на НАТО, у тому числі використовувати військові засоби, щоб послаблювати та роз’єднувати альянс, йдеться в оновленій оцінці розвідувальної служби Міністерства оборони Данії, пише видання haggin.az

Аналітики вважають малоймовірним, що Кремль спробує спровокувати прямий збройний конфлікт із найсильнішим у світі військовим блоком, проте він спробує підірвати його зсередини.

«Швидше за все, Росія продовжить виявляти обережність, щоб її дії не призвели до спрацювання 5-ї статті НАТО. Але цілком імовірно, що вона використовуватиме такі військові дії, які дозволять кинути виклик країнам альянсу, не виходячи за межі 5-ї статті», — наголошують у розвідці.

Це може бути зроблено шляхом тиску на окремі держави, особливо в Балтійському регіоні: наприклад, Росія може порушити їх повітряний або морський простір за допомогою бойових літаків або військових кораблів, а також наростити війська вздовж загальних сухопутних кордонів та проводити там навчання.

Військовий аналітик Королівської датської академії оборони Андерс Пак Нільсен вважає, що довгостроковою метою Росії є дестабілізація НАТО. На його думку, у Кремлі сподіваються на те, що обіцянка, яка міститься в 5-й статті, приходити один одному на допомогу у разі нападу виявиться порожніми словами.

З ним згоден старший науковий співробітник Данського інституту міжнародних досліджень Флеммінг Слідсбоель. “Спроби захопити територію будь-яких країн є малоймовірними, але це можуть бути операції, спрямовані на те, щоб підірвати процеси прийняття рішень в НАТО, кинути виклик згуртованості та послабити волю Північноатлантичного альянсу”, – зазначив він.

Раніше воєначальники Данії та ще 9 європейських країн заявили про необхідність переозброєння національних армій, щоб стримати Росію у довгостроковій перспективі. Здатність Кремля адаптуватися до ситуації та оперативно перевести економіку на військові рейки здивувала багатьох, а в деяких європейських урядах вже заговорили про те, що НАТО має лише кілька років, щоб довести виробництво озброєнь до такого ж рівня.

Після вирішення Фінляндії та Швеції вступити до НАТО стратегічні позиції Росії в регіоні Балтійського моря ослабли, і тепер вона намагається відновити військове панування, створюючи підрозділи як у самому регіоні, так і північному заході країни. У міру нарощування сил готовність Кремля йти на ризик зростатиме, попереджає розвідка.

Дмитрук Андрій

Recent Posts

Вибори в США: американці ненавидять політику Байдена, а Трампа як особистість

Видання The Hill пише про те, що президент Джо Байден непопулярний серед виборців. Жодне опитування…

20 години ago

Прибуток найбільших банків Росії впав

Найбільші банки Росії почали сильніше відчувати на собі санкції за війну в Україні: прибуток 20…

21 годину ago

Чи корисні перекуси: важливі поради

Під час сучасного ритму життя перекуси стають необхідною складовою здорового харчування. Однак, чи завжди корисні…

21 годину ago

У Yasno повідомили про поточний стан в енергетиці

В Україні  через значний дефіцит в енергосистемі та імпорту електроенергії для покриття споживання,  вводилися екстрені…

21 годину ago

Rheinmetall хоче відкрити в Україні підприємство з протиповітряної оборони

Компанія Rheinmetall планує заснувати в Україні підприємство, яке спеціалізуватиметься на системах протиповітряної оборони.

21 годину ago

Які сумки будуть у тренді літом 2024

Залежно від вашого стилю та уподобань, виберіть сумку, яка найбільше відповідає вашому образу.

21 годину ago