Українські діти за кордоном: скільки з них ходить у школу

Згідно з даними Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, з 1,4 мільйона українських дітей-біженців шкільного віку 600 тисяч не відвідують заклади освіти. Попри існування певного прогресу у цьому питанні відзначається велика різниця між країнами.

В різних країнах  по-різному вдається залучати українських дітей біженців до навчання у місцевих школах. Наприклад в Ірландії один з найвищих показників – у школи ходять 97% українських дітей. Також відносно високі показники у Румунії – 83%, Франції – 69%, Німеччині та Австрії – по 63%. Натомість один з найнижчих показників у Молдові – лише 8% українських дітей біженців відвідує школи. Також низькі показники у Хорватії та Великій Британії – 16% та 17% відповідно.

Як вказують дослідження, основною проблемою зарахування до шкіл стала відсутність мовних курсів та підготовчих класів для українських дітей, що ускладнює можливість інтегруватись у національні системи нової країни. Крім цього, близько 57% українських біженців, які не відправили своїх дітей до місцевих шкіл зробили це через дистанційне навчання за українськими програмами.

В Управлінні Верховного комісара ООН у справах біженців наголошують, що вступ до місцевих шкіл не виключає перспективи реінтеграції дітей до української системи освіти, коли їм буде безпечно повернутися додому. Навпаки, це розвиватиме їхні навички і поглиблюватиме знання, що попередить прогалини в освіті.

“Зарахування у школи у приймаючих країнах – це найкращий варіант для біженців, поки вони не зможуть безпечно повернутися додому. Школи – це не тільки простір для навчання, а й соціальне і безпечне середовище для дітей, у якому вони зможуть відновитися після травми від того досвіду, який вони пережили, рятуючись від війни”, — заявив сказав директор Європейського регіонального бюро ООН у справах біженців Філіпп Леклерк.

Романчук Микола

Recent Posts

Священик зчепився з ТЦКшниками на Буковині: з’явилося відео

У соцмережах з'явилося відео, на якому священнослужитель УПЦ з Буковини звинувачує військових у протиправних діях. Про це повідомляє РБК-Україна…

3 хв. ago

Україну заполонять мігранти з Африки? Думка експертів та реакція українців

Деякі фахівці вважають, що після війни в Україну можуть приїхати мігранти з менш розвинутих країн…

12 хв. ago

“Ми обираємо стратегію страусів”: Сенцов різко висловився про ситуацію на фронті і в тилу

Лише кардинальні зміни на фронті і в тилу зараз можуть стабілізувати ситуацію в майбутньому. Таку думку висловив український режисер та…

18 хв. ago

Шахраї під виглядом ПриватБанку поширюють комп’ютерний вірус: як не стати жертвою

Нігерійські листи щастя та повідомлення від родичів померлого дядечки-мільйонера зі США, який заповів свої кошти…

30 хв. ago

Доставка газу подорожчає у 2025 році: чому і для кого

У 2025 році в Україні зміниться вартість доставки газу. Враховуватиметься споживання за період з жовтня…

47 хв. ago

“Я відчував, що помираю”: Джастін Бібер зізнався в наркотичній залежності

Відомий канадський співак Джастін Бібер, який зараз фігурує у скандалі з репером P. Diddy, розповів про свою…

54 хв. ago