Китай знову готується стягувати війська до Тайваню: що відбувається

Китай може розпочати військові навчання біля Тайваню цього тижня після того, як президент Тайваню Лай Цінде 10 жовтня виступить з промовою з нагоди 113-ї річниці заснування Китайської Республіки (офіційна назва Тайваню). Про це повідомляє “Reuters”, із посиланням на анонімних тайванських чиновників у дипломатичних колах та сфері безпеки.

“За нашою оцінкою, незалежно від того, що скаже Лай 10 жовтня, вони можуть дати назву теперішнім навчанням і назвати їх Joint Sword (Спільний меч)-2024B. Це можливо. Ймовірно, це привід”, — сказав високопоставлений представник тайванських служб безпеки, пославшись на розвіддані й оцінки уряду.

Як сказано у службовій записці з внутрішньої безпеки, з якою ознайомилося “Reuters”, влада Тайваню не виключає, що Китай може списати свої навчання на “провокацію” у промові тайванського президента.

У Міноборони Тайваню та Китаю, а також в управлінні у справах Тайваню не одразу прокоментували цю інформацію. Один із дипломатичних співрозмовників у Тайбеї припустив, що Китай від початку навчань може стримати швидкий початок виборів президента США. За його словами, Пекін не захоче виносити на міжнародний огляд напруженість навколо Тайваню у цей період.

“Сьогодні Китаю не потрібна привід для проведення військових навчань навколо Тайваню. Вони можуть проводити їх у будь-який зручний для них час”, — повідомив анонімний співрозмовник.

“Reuters” пише, що Китай вважає президента Лая Цінде та його Демократичну партію “сепаратистами”, які відмовляються визнавати острів частиною Китаю. Вони, навпаки, наполягають на тому, що народ Тайваню “може вирішувати своє майбутнє”.

Романчук Микола

Recent Posts

Україна покриває мобілізацією тільки втрати: у Раді відповіли, чи буде призов 20-річних

Україна на поточний момент покриває потреби в особовому складі мобілізованих лише для заповнення втрат у…

5 хв. ago

Фіцо напередодні візиту до України запропонував вдарити ракетою по столиці Євросоюзу

Прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо запропонував вдарити ракетою по Брюсселю. На його думку, це змусить Європарламент відмовитися від…

14 хв. ago

Вимагали зізнатися у шпигунстві на камеру: з’явилися подробиці вбивства українця в Польщі (фото)

У Польщі розслідують вбивство заробітчанина з України. Чоловіка закатували до смерті поляки і спалили. Про…

22 хв. ago

Такого ще не було: водіїв оштрафують не за авто, а за зовнішній вигляд

В Україні водіям грози чимало покарань і штрафів за різні порушення. Так, нещодавно було запропоновано штрафувати за…

33 хв. ago

Учені придумали батарею, яка працює на вині: де застосують незвичайний пристрій

Дослідники з Університету Нового Південного Уельсу використали для батарей несподіване джерело: харчові кислоти, зокрема ті,…

42 хв. ago

Без похмурого Гаррі навіть розквітла: Меган Маркл вгадала з вибором сукні

Нещодавно у Лос-Анджелесі відбувся благодійний вечір LA Children's Hospital, який зібрав небайдужих жителів міста з…

50 хв. ago