Перша країна Європи може повністю відмовитись від паперових чеків і рахунків

Міністерство економіки Естонії хоче зробити видачу чеків і рахунків більш екологічним, і в 2025 році в більшості випадків паперові варіанти пропонують замінювати цифровим підтвердженням покупок. Про це пише ERR.

«Мета проєкту – скоротити вплив торговців на довкілля і спонукати споживачів відмовитися від отримання паперових чеків або рахунків», – пише видання. 

Згідно із чинним законом, торговці зобов’язані видавати споживачеві чек, якщо його покупка перевищує 20 євро. З моменту набуття чинності поправок, ця вимога буде скасована.

На думку міністерства, це матиме позитивний вплив на довкілля. Міністерство також взяло до уваги бажання споживачів, зокрема літніх людей, продовжувати отримувати паперові чеки на покупки та щомісячні паперові рахунки після набрання змінами чинності.

«З розвитком технологій змінюється поведінка споживачів, і багато торговців також замислюються про скорочення свого екологічного сліду. Крім того, завдяки розвитку інформаційного суспільства, торговці можуть виставляти рахунки різними способами, які не були доступні або не використовувалися широко в 2015 році. Прикладами таких нових способів є надсилання повідомлення про рахунок у вигляді текстового повідомлення (SMS) на мобільний телефон споживача або, у разі чека на купівлю, збереження чека в мобільному додатку конкретного торгівця», – пояснили ідею автори проєкту.

Чинний закон буде змінено таким чином, що торговець буде зобов’язаний видавати споживачеві паперовий чек тільки в тому разі, якщо споживач купує за готівку і не використовує картку клієнта або використовує таку, що не дає змоги зберігати історію покупок споживача протягом двох років після покупки.

Крім того, обов’язок видати чек збережеться, якщо споживач повідомить продавця в момент покупки, що він хоче отримати паперовий чек. Якщо зміни буде ухвалено, вони набудуть чинності з 1 липня наступного року.

Ольга Степанова

Recent Posts

Може не дожити до 70-річчя: у тяжкохворого Брюса Вілліса погіршився стан здоров’я

У знаменитого американського актора, зірки "Міцного горішка" Брюса Вілліса, в якого виявили лобно-скроневу деменцію, погіршився стан здоров'я.…

22 хв. ago

“Річка вибухнула”: страшні повені дістались до Італії

Північна Італія вслід за іншими країнами потерпає від руйнівної стихії. Шторм "Борис", який вже спричинив масштабні…

31 хв. ago

Депутат жорстоко побив військового просто посеред вулиці: усі деталі скандалу

Депутат з Першотравенська побив військового. Сталося це просто посеред білого дня на очах у свідків. Військовослужбовець…

38 хв. ago

Російські війська замінували дамби на Білгородщині

Російські війська замінували дамби у Бєлгородській області, Ймовірно, вони готують провокації, що надалі звинуватити Україну…

43 хв. ago

Україна попросила Румунію збивати усі “Шахеди”, які летять у її напрямку

Україна звернулася до Румунії з проханням збивати всі російські дрони-камікадзе, які летять в напрямку її…

49 хв. ago

Частина українців у Польщі залишаться без виплат: кого це торкнеться

З 1 жовтня 2024 року українські біженці в Польщі втратять право на деякі дитячі виплати. Це пов'язано…

60 хв. ago