Робота в Польщі дає право українцям на отримання польської пенсії: яким буде її розмір

Робота в Польщі дає українцям, нарівні з поляками, право на отримання польської пенсії. Щоб мати пенсію від цієї країни, треба там працювати офіційно. Водночас, аби отримати право хоча б на мінімальну польську пенсію за віком, треба мати необхідний мінімальний стаж. Але можна й претендувати на пенсію, нижчу за мінімальну.

Які правила призначення пенсії в Польщі, розповіли на сайті польського Управління соціального страхування (ZUS).

На сьогодні розмір офіційної мінімальної пенсії у Польщі становить 1588,44 злотих. Це приблизно еквівалентно 13 600 гривням. Щоб отримати право на мінімальну польську пенсію, треба задовольняти двом умовам:

  • досягти пенсійного віку. Він становить 60 років для жінок і 65 для чоловіків;
  • мати необхідний мінімальний стаж роботи в Польщі. Для чоловіків це 25 років, для жінок – 20. Звісно, що під час цього стажу із зарплати працівника мали регулярно сплачуватися страхові внески.

Лише за наявності таких двох умов можна розраховувати на мінімальну пенсію, встановлену в державі.

Можна також претендувати на пенсію, нижчу за мінімальну

Якщо ж працівник не має необхідного мінімального стажу роботи в Польщі, але досяг пенсійного віку, і з його зарплати також платилися внески, то він також може розраховувати на пенсію. Але її розмір визначатиметься як сума сплачених внесків поділена на середню тривалість життя на пенсії. У такому разі, якщо внесків було сплачено небагато, то й пенсія вийде мізерною.

Тобто, навіть якщо людина відпрацювала в Польщі лише один день, але це був день офіційної роботи, і з цього денного заробітку був сплачений страховий внесок, то вона вже теоретично має право на польську пенсію. Її визначать діленням цього місячного внеску на середню тривалість життя на пенсії. Ясна річ, що в результаті таких підрахунків вийде дуже мала величина, яка ніде і нікому погоди не зробить.

“Для обчислення розміру Вашої пенсії від Управління соціального страхування (ZUS) додаватимуться: валоризовані внески на пенсійне страхування, які зберігаються на Вашому індивідуальному рахунку в ZUS, валоризований початковий капітал (встановлений за періоди страхування до 1 січня 1999 року), валоризовані кошти, що зберігаються на Вашому субрахунку в Управлінні соціального страхування (ZUS)”, – йдеться в роз’ясненні від ZUS.

Ольга Степанова

Recent Posts

Окупанти будуть атакувати Запоріжжя: у ЗСУ спрогнозували, кили буде гаряче

Ситуація на Запорізькому напрямку неспокійна. Окупанти можуть активізувати штурми вже найближчими днями. Але прямо зараз активність росіян…

16 хв. ago

Українцям пропонують виживати на 3000 гривень: у владі кажуть – це реально

Проєкт державного бюджету на 2025 рік передбачає замороження соціальних стандартів через обмежені ресурси. Зокрема, підвищення…

29 хв. ago

Захід перейшов до потужного тиску на Зеленського з метою припинення війни – El Pais

Союзники України розпочинають новий етап тиску на Київ, щоб домовитися про закінчення війни. Про це…

37 хв. ago

“Це найкращий доказ”: кумедне відео зі сніговою людиною стало вірусним у соцмережах

Вірусна поява в лісах Оклахоми міфічної істоти Бігфута, схожої на снігову людину, викликала бурю емоцій в…

42 хв. ago

В Україну прийшов потужний циклон із півдня: прогноз погоди на 6 жовтня

У неділю, 6 жовтня, в Україні буде хмарно. Про це повідомляє Укргідрометцентр. Синоптики прогнозують, що дощів в Україні…

48 хв. ago

В Україні офіційно схвалено бронювання за гроші: скільки будуть брати

В Україні планують запровадити систему економічного бронювання, яка надасть окремим категоріям працівників можливість отримати відстрочку…

52 хв. ago