В Угорщині суттєво погіршилося ставлення до біженців з України, – опитування

В Угорщині погіршилося ставлення до українських біженців. Лише 17% угорців почувалися б добре, якби по сусідству оселилися громадяни нашої країни. Крім того, жителі Угорщини почали більше турбуватися через Україну, ніж через Росію.

Про це йдеться в дослідженні, опублікованому у виданні Telex. Експерти відзначили значне зміщення в угорському сприйнятті: торік Росія вважалася головною загрозою.

У порівнянні з дослідженням 2022 року, угорське суспільство показало погіршене ставлення до українських біженців. Тоді кожен третій угорець не хотів, щоб поруч жили громадяни нашої країни. Згідно з опитуванням, 30% угорців тоді висловили бажання, щоб українські біженці не жили поруч з ними, тоді як лише 25% оцінили б таке сусідство позитивно.

За новими даними, лише 17% респондентів відчувають б позитивні емоції щодо можливості, що українські біженці могли б поселитися поруч з ними. У той час як близько половини опитаних, а саме близько 49% (тобто майже кожен другий) виявили б негативне ставлення, якби так сталося, що по сусідству жили українці.

Також більшість угорців (51%) вважають Україну найбільшою загрозою, в той час, як Росія займає друге місце з відсотком 46%. Крім того, серед інших країн, які були включені в опитування, зазначаються Китай і США з однаковими показниками загроз (34%).

Біженці в Угорщині

У червні 2024 року уряд Угорщини ухвалив указ, який надає українцям можливість отримати посвідку на проживання навіть у випадку, коли їхній паспорт втратив чинність. Ця ініціатива діятиме протягом надзвичайного стану в країні та ще протягом пів року після його закінчення.

Крім того, в Будапешті, з 1 квітня 2024 року безплатний проїзд для українських біженців не поширюватиметься на деякі приміські автобуси та електричку HÉV. Водночас безплатною залишиться можливість проїзду у всіх інших маршрутах громадського транспорту Будапешта, за винятком певних послуг, таких як експрес до аеропорту 100E, фунікулер до Будайської фортеці, екскурсійні рейси та катери.

Зазначимо, що до тільки до листопада 2023 року на територію Угорщини в’їхало 1 200 000 українських біженців. Близько 40 тисяч осіб отримали статус біженця.

Тим часом угорський прем’єр Орбан на початку місяці відвідав Київ, де провів переговори із Зеленським. 5 липня він побував у Москві. Там він зустрівся із Путіним. 

Ольга Степанова

Recent Posts

Теракт в Анкарі: у Туреччині розкрили деталі нападу та назвали кількість жертв

В результаті нападу озброєних чоловіків на будівлю офісу аерокосмічної компанії Türk Uçak Sanayii Anonim Ortaklığı…

5 хв. ago

Ситуація критична: незабаром на Донбасі може впасти ще одне місто

У місті Селидове Донецької області ситуація критична. Ворог просунувся до багатоповерхівок та незабаром може окупувати…

14 хв. ago

“Землю буде знищено”. На подвір’ї зруйнованого ураганом будинку у США знайшли біблійне знамення

На подвір'ї зруйнованого ураганом "Хелен" будинку у Північній Кароліні (США) знайшли біблійне послання. Чоловік, який прийшов подивитись…

25 хв. ago

Підтримують молодість і здоров’я шкіри: названо 5 продуктів, які допоможуть боротися зі старінням

Продукти, багаті на вітаміни, мінерали, білки та корисні жири, допоможуть довше зберігати молодий вигляд Про…

34 хв. ago

Підвищення тарифів на вимогу МВФ: українцям дали термінове пояснення

МВФ не змушує Україну підвищувати тарифи на енергію, незважаючи на війну. Україна та МВФ оновили…

45 хв. ago

“Чоловіків на фронт, а жінок відновлювати податкову базу”: Польща пропонує позбавити українців виплат

Польський уряд запропонував Німеччині перенаправляти соцвиплати для українських біженців безпосередньо в Україну. Мета – зменшити фінансовий стимул залишатися в Німеччині і…

54 хв. ago