Шукали відповідь 75 років: у Гарварді знайшли секрет щастя

Багато хто витрачає роки свого життя, щоб розгадати секрет щастя і здоров’я. Є переконання, що людина має сама прийняти рішення бути щасливою.

Видання Your Tango пише, що, на думку професора Гарвардського університету, психіатра Роберта Волдінгера, щастя не має жодного стосунку до слави, грошей або успіху.

Виявляється, вся справа в людях, хоч би як сильно деякі з нас ненавиділи інших. Люди – це те, що робить нас кращими, і те, що надає всій цій метушні в житті видиму цінність.

У дослідженні, розпочатому в Гарварді в 1930-х роках, вивчали дві групи: студенти Гарварду чоловічої статі та юнаки з неблагополучних родин, які живуть у найбідніших районах Бостона.

Завдяки скануванню мозку, інтерв’ю з учасниками, аналізу крові та медичним обстеженням, дослідження, що тривало понад 75 років, дало змогу зробити досить глибокі висновки.

Вдалося з’ясувати, що секрет щастя та здоров’я криється у стосунках:

  • люди, які мають більше соціальних зв’язків, щасливіші, фізично здоровіші та живуть довше. Щастя – це інші люди;
  • якість важливіша за кількість, коли йдеться про близькі стосунки, то задоволеність стосунками позначається на здоров’ї. Ніхто не хоче провести своє життя в оточенні людей, які його не розуміють;
  • хоча конфліктні шлюби можуть бути гіршими за розлучення, “хороші стосунки” не означають відсутність сварок. Бувають злети і падіння, але довіра, відданість і повага – це головне;
  • самотність може бути неймовірно шкідливою. Люди, які живуть в ізоляції, менш щасливі, їхнє здоров’я погіршується раніше, як і функції мозку, і вони живуть менше. Ви можете почуватися самотнім навіть у кімнаті, повній людей, тому важливо оточувати себе правильними людьми.

“Хороші стосунки не обов’язково мають бути рівними завжди”, – каже доктор Волдінгер. “Деякі пари, які живуть разом десятиліття, могли сваритися день у день, але доти, доки вони відчували, що можуть покластися одне на одного в скрутну хвилину, ці сварки не відбивалися на їхній пам’яті”.

За словами Волдінгера, ми повинні приділяти стосункам стільки ж уваги, скільки й професійній діяльності: від цього в буквальному сенсі залежить наше життя. Заводьте друзів на роботі і поза нею, підтримуйте стосунки з друзями, сім’єю і близькими людьми, якими б складними вони не були.

Ткаченко Валентина

Recent Posts

Варто звернутися до лікаря: вчені назвали ще одну причину поганого сну

Лікар-натуропат, докторка Беккі, нещодавно поділилася своїми спостереженнями в соціальних мережах, припустивши, що низький рівень кортизолу…

6 хв. ago

Не свистів у хаті: чоловік чиновниці на ліжку з доларами став героєм нової порції мемів

Вже другий день не зупиняються меми та жарти з приводу того, що у керівниці Хмельницького…

29 хв. ago

Мобілізація здивує цієї осені-зими: скільки українців планують призвати до кінця року

Згідно зі звітом The Times, Україна планує мобілізувати додатково 200 тисяч осіб до кінця року. Однак перспективи…

34 хв. ago

З’явилися кадри звільнення газовидобувних веж біля Зміїного (відео)

Унікальна операція Сил оборони, як зазначають у Держприкордонслужбі, дає можливість українським захисникам контролювати значну частину…

46 хв. ago

Дія бумеранга в силі: у Росії прорвало ще одну дамбу

У Шелаболіхінському районі Алтайського краю прорвало дамбу, яка знесла дорогу, що з'єднує дві частини одного…

51 хв. ago

Лікар визнав себе винним у смерті зірки серіалу “Друзі” Метью Перрі: це вже третій

Лікар, обвинувачений у зв'язку зі смертю зірки серіалу "Друзі" Меттью Перрі, визнав себе винним у…

58 хв. ago