Король Чарльз відчиняє двері для відвідувачів у замок Балморал, де померла королева Єлизавета II

Цього літа королівська резиденція у Шотландії прийматиме відвідувачів. Замок Балморал у Шотландії, який був одним із улюблених місць покійної монархині, відкривається вперше від моменту завершення будівництва замку 1855 року, йдеться на його веб-сайті. Замок Балморал був шотландським будинком королівської сім’ї від того часу, як він був куплений для королеви Вікторії принцом Альбертом 1852 року і вперше зданий в оренду 1848 року.

Замок Балморал, королівська родина 1960 рік / Фото: Associated Press

Це особливий замок для членів англійської королівської родини. Тут у вересні 1997 року проводили час принци Вільям і Гаррі після звістки про смерть матері принцеси Діани. А у вересні 2022 року тут померла королева Єлизавета ІІ. Гості зможуть завітати до кімнати, де вона приймала свого останнього прем’єр-міністра Ліз Трасс, 6 вересня, за два дні до своєї смерті. А ось спальню королеви відкривати для широкого загалу не планують.

Замок Балморал, останнє фото королеви Єлизавети II / Фото: Associated Press

Королівська родина раніше дозволяла екскурсії в Балморалі територією та садами, але доступ всередину замку був обмежений лише бальним залом. Тепер замок відчиняє двері для відвідувачів з 1 липня по 4 серпня. Екскурсія з гідом коштує близько 126 доларів на людину, а квитки з післяобіднім чаєм коштують близько 189 доларів і доступні тільки для дорослих.

Замок Балморал / Фото: Associated Press
Замок Балморал / Фото: Associated Press

Також улітку вперше відкривається для екскурсій східне крило Букінгемського палацу після п’яти років реставраційних робіт. Східне крило включає передній фасад і культовий палацовий балкон, де монарх і члени королівської родини збиралися для публічних виступів під час особливих випадків або історичних моментів від 1851 року. Саме на цьому балконі публіка востаннє бачила королеву Єлизавету II у червні 2022 року під час святкування її платинового ювілею правління.

Принц Чарльз та королева Єлизавета II у червні 2022 року / Фото: Associated Press

Хоча Букінгемський палац є головною резиденцією монарха, він знаходиться у процесі реконструкції, яка має бути завершена не раніше 2027 року. Король Чарльз III та королева Камілла живуть у своєму маєтку Кларенс-гаусі.

Ольга Степанова

Recent Posts

Може не дожити до 70-річчя: у тяжкохворого Брюса Вілліса погіршився стан здоров’я

У знаменитого американського актора, зірки "Міцного горішка" Брюса Вілліса, в якого виявили лобно-скроневу деменцію, погіршився стан здоров'я.…

10 хв. ago

“Річка вибухнула”: страшні повені дістались до Італії

Північна Італія вслід за іншими країнами потерпає від руйнівної стихії. Шторм "Борис", який вже спричинив масштабні…

19 хв. ago

Депутат жорстоко побив військового просто посеред вулиці: усі деталі скандалу

Депутат з Першотравенська побив військового. Сталося це просто посеред білого дня на очах у свідків. Військовослужбовець…

26 хв. ago

Російські війська замінували дамби на Білгородщині

Російські війська замінували дамби у Бєлгородській області, Ймовірно, вони готують провокації, що надалі звинуватити Україну…

31 хв. ago

Україна попросила Румунію збивати усі “Шахеди”, які летять у її напрямку

Україна звернулася до Румунії з проханням збивати всі російські дрони-камікадзе, які летять в напрямку її…

38 хв. ago

Частина українців у Польщі залишаться без виплат: кого це торкнеться

З 1 жовтня 2024 року українські біженці в Польщі втратять право на деякі дитячі виплати. Це пов'язано…

48 хв. ago