Українці не можуть знайти роботу в Австрії: названі причини

Влада низки країн Європейського союзу незадоволена темпами працевлаштування українських біженців, серед них Австрія. Попри вільний доступ до ринку праці, трудова інтеграція українців у цій країні йде повільно.

Видання Kurier пише, що згідно з даними Державної служби зайнятості Австрії (AMS), наприкінці серпня 6 016 українців зі статусом переміщеної особи були зареєстровані як безробітні, а 21 184 громадяни України, станом на кінець липня, мали залежну зайнятість.

На початок 2024 року в Австрії було зареєстровано загалом близько 81 000 громадян України, дві третини з них – жінки, 45% з них – у Відні.

За оцінками Міністерства праці, рівень зайнятості населення віком від 15 до 64 років на кінець березня 2024 року становив 29,1%, найвищий у Форарльберзі – 49%, найнижчий у Відні – 21,9%.

Українці отримали вільний доступ до ринку праці з кінця квітня 2023 року, і відтоді темпи зростання зайнятості дещо прискорилися. Станом на кінець липня 2024 року було зайнято 21 184 особи, з них 66,6% жінок. Крім того, 3 943 особи мали маргінальну зайнятість, 75,6% з яких становили жінки. Більшість українців працюють у сфері розміщення та харчування, а також у роздрібній торгівлі, понад третина з них – у Відні.

Що заважає українцям знайти роботу

Державна служба зайнятості Австрії опитала 531 особу та експертів ринку праці, щоб з’ясувати проблеми інтеграції українців.

Основні результати:

Кваліфікація: Три чверті опитаних заявили, що мають академічну кваліфікацію. Освіта людей, зареєстрованих з метою працевлаштування, розподіляється по-іншому: 32% заявили, що мають вищу освіту.

Знання німецької мови: 46% учасників опитування також заявили, що добре читають німецькоюмовою, але тільки трохи менше ніж 20% володіють добре розмовляють або можуть писати.

Намір залишитися: близько 50% респондентів хотіли б залишитися в Австрії назавжди, 12% хотіли б залишитися ще хоча б на кілька років, а близько чверті ще не прийняли відповідного рішення.

Обов’язки з догляду: 69% людей працездатного віку – жінки, яким часто доводиться доглядати за дітьми або літніми людьми.

Дохід: Ситуація з доходами є дуже нестабільною для двох третин опитаних, оскільки значну частину доходів становлять, зокрема, виплати, а також оплата за неповний робочий день і некваліфіковану працю.

Безробіття: Респонденти заявили, що проходять навчання – 27% чоловіків, 14% жінок, не можуть знайти роботу близько 20% і що їхнє навчання не визнане – близько 13%. 16% жінок заявили, що не працюють через обов’язки по догляду за дитиною.

Експерти вважають тимчасову посвідку на проживання основною перешкодою для інтеграції на ринку праці. Незнання німецької мови, відсутність визнання освітніх кваліфікацій, брак місць у дитячих закладах та обмежена мобільність також є основними перешкодами для пошуку роботи.

Ольга Степанова

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

5 години ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

5 години ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

5 години ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

5 години ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

5 години ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

5 години ago