Масові заворушення в Британії після вбивства дітей могла спровокувати російська пропаганда

У Британському місті Саутпорт після вбивства трьох дітей на танцювальному майстер-класі за мотивами творчості американської співачки Тейлор Свіфт спалахнули протести, які переросли в жорсткі демонстрації по всій країні. Про це повідомляє Guardian.

Трагедія в громадському центрі The Hart Space сталася в понеділок, 29 липня. У приміщення, де проходив танцювальний захід для дітей від семи до 11 років, увійшов зловмисник із ножем.

Унаслідок нападу загинули шестирічна Бебі Кінг, семирічна Елсі Дот Стенкомб і дев’ятирічна Еліс Дасільва Агіар. Бебі та Елсі померли в понеділок, у день трагедії, а Еліс померла рано вранці у вівторок. Крім загиблих, поранення дістали ще щонайменше восьмеро дітей і двоє дорослих.

Фото: Theguardian.com

Увечері 30 липня в Саутпорті почалися погроми. Як пише The Telegraph, заворушення спалахнули після того, як російські ЗМІ поширили інформацію, нібито нападник, уже затриманий 17-річний Аксель Рудакубана, був радикальним мусульманським мігрантом.

Сотні демонстрантів, які виступають проти імміграції в Сандерленді, закидали камінням поліцейських у захисному спорядженні біля мечеті, а потім перевернули транспортні засоби, підпалили машину і влаштували пожежу біля поліцейської дільниці.

І хоча поліція заявила, що підозрюваний народився в Кардіффі (Уельс) у сім’ї християн з Руанди, протести антиіммігрантських та антимусульманських демонстрантів почалися в Ліверпулі, Брістолі, Галлі, Белфасті, Манчестері, Сток-он-Тренті, Блекпулі, де кидали ракети та “коктейлі Молотова”, грабували магазини, підпалювали будівлі та нападали на правоохоронців. У результаті кілька поліцейських дістали поранення, а десятки демонстрантів були затримані.

Своєю чергою в уряді заявили, що право на свободу вираження думок і насильницькі заворушення є абсолютно різними речами. Тому влада підтримує поліцію у вжитті всіх необхідних заходів для забезпечення безпеки на вулицях британських міст.

У неділю очікуються нові протести, хоча й не такі численні, як у суботу. За інформацією ВВС, міністр внутрішніх справ Іветт Купер попередила, що будь-кому, хто братиме участь у “неприйнятному заворушенні”, загрожуватиме тюремне ув’язнення і заборона на поїздки, а також інші покарання, додавши, що було виділено “достатню” кількість тюремних місць.

Як нагадує Reuters, востаннє заворушення у Великій Британії відбувалися 2011 року, коли тисячі людей вийшли на вулиці після того, як поліція Лондона застрелила чорношкірого чоловіка.

Ольга Степанова

Recent Posts

Може не дожити до 70-річчя: у тяжкохворого Брюса Вілліса погіршився стан здоров’я

У знаменитого американського актора, зірки "Міцного горішка" Брюса Вілліса, в якого виявили лобно-скроневу деменцію, погіршився стан здоров'я.…

15 хв. ago

“Річка вибухнула”: страшні повені дістались до Італії

Північна Італія вслід за іншими країнами потерпає від руйнівної стихії. Шторм "Борис", який вже спричинив масштабні…

24 хв. ago

Депутат жорстоко побив військового просто посеред вулиці: усі деталі скандалу

Депутат з Першотравенська побив військового. Сталося це просто посеред білого дня на очах у свідків. Військовослужбовець…

31 хв. ago

Російські війська замінували дамби на Білгородщині

Російські війська замінували дамби у Бєлгородській області, Ймовірно, вони готують провокації, що надалі звинуватити Україну…

36 хв. ago

Україна попросила Румунію збивати усі “Шахеди”, які летять у її напрямку

Україна звернулася до Румунії з проханням збивати всі російські дрони-камікадзе, які летять в напрямку її…

43 хв. ago

Частина українців у Польщі залишаться без виплат: кого це торкнеться

З 1 жовтня 2024 року українські біженці в Польщі втратять право на деякі дитячі виплати. Це пов'язано…

53 хв. ago