Путін назвав талібів союзниками у боротьбі з тероризмом (відео)

Керівництво Афганістану є союзником Росії в боротьбі з тероризмом. Про це сьогодні, 4 липня, заявив президент Росії Володимир Путін на саміті ШОС (Шанхайська організація співпраці) в Астані. Про це пише АРА.

Путін повідомив про це, відповідаючи на запитання журналістів після саміту ШОС.

За його словами, Росія отримувала від талібів сигнали про готовність разом боротися з тероризмом.

“Загалом ми повинні виходити з того, що рух “Талібан” контролює владу в країні. І в цьому сенсі таліби безумовно для нас союзники у боротьбі з тероризмом. І ми неодноразово отримували такі сигнали з боку руху “Талібан” про те, що вони готові з нами працювати і на антитерористичному треку”, — повідомив Путін.

Водночас у Росії Талібан і таліби, які із серпня 2021 року керують “Ісламським Еміратом Афганістан”, який 2003 року було оголошено терористичним. Уряд ІЕА не визнала поки що жодна країна світу, у цьому плані Росія може стати першою.

Талібан Фото: Tolonews

РосЗМІ поспішили повідомити, що таким чином Путін “завдав превентивного удару, щоб уникнути нових терактів у РФ”. Головна небезпека для Росії, як і для ШОС загалом, пояснив директор аналітичного центру Російського товариства політологів Андрій Серенко, виходить саме з Афганістану.

“Якщо талібів не зупинити зараз, далі буде тільки гірше — там уже підготовлено близько 400 тисяч бойовиків-смертників. Ситуацію можна тільки радикально змінити активним зовнішнім впливом країн регіону. Радикалів можна тільки або примусити, або знищити — іншого не дано”, — повідомив Серенко.

Місяць тому росЗМІ повідомляли, що Москва підтримає повноправне членство Афганістану в Шанхайській організації співробітництва (ШОС, входять Росія, Китай, Індія, Іран, Казахстан, Таджикистан, Киргизія, Пакистан і Узбекистан) після виключення “Талібану” зі списку заборонених організацій. Про це заявив 4 червня директор другого департаменту Азії МЗС Росії Замір Кабулов.

Таліби в РФ на форумі ПМЕФ Фото: ТАСС

МЗС і Мін’юст Росії рекомендували президенту Володимиру Путіну виключити “Талібан” зі списку заборонених організацій 27 травня. Наступного дня Путін заявив, що, оскільки таліби наразі контролюють увесь Афганістан, “Москва буде будувати відносини з їхніми представниками, виходячи з сьогоднішніх реалій”. 3 червня Казахстан вивів “Талібан” зі списку терористичних організацій.

Нагадаємо, саміт ШОС цього року відбувся в столиці Казахстану Астані. Приїхали перші особи країн-членів організації: Росії, Індії, Ірану, Казахстану, Китаю, Киргизії, Пакистану, Таджикистану, Узбекистану. Олександр Лукашенко вперше брав участь у саміті як повноправний член організації. Також з’явився генсек ООН Антоніу Гутерреш. На саміті Путін поспілкувався з лідером КНР Сі Цзіньпіном, але про що саме, окрім позиції щодо України, йшлося, не повідомляється.

Ольга Степанова

Recent Posts

Чому українські біженці вигідні чеській державі: пояснення економіста

Українські біженці у Чехії вигідні для місцевої економіки, бо платять багато податків та заповнюють робочі…

20 хв. ago

Відключення світла в Україні: як зменшити тривогу у дитини через темряву

Дитина, на відміну від дорослого, не завжди може легко переносити темряву через відключення світла. Спеціалісти…

23 хв. ago

У Росії оштрафують батьків дев’ятикласників за відмову слухати стоячи гімн «наддержави»

У російському Нальчику оштрафують батьків учнів дев'ятого класу, які на випускному відмовилися стати під час…

25 хв. ago

Штрафи за неявку у ТЦК можуть бути нескінченними: шлях до 160 тисяч – невеликий

Адвокат Лариса Кісь звернула увагу на серйозні проблеми, з якими стикаються чоловіки, які не приходять…

26 хв. ago

У Міноборони повідомили, скільки українців оновили свої дані через Резерв+

В Україні добігає кінця термін, коли українцям потрібно оновити свої військово-облікові дані у ТЦК, або через застосунок…

1 годину ago

Ніколи не робіть це 07.07, бо трапиться біда

У неділю, маємо дзеркальну дату — 07.07.2024. Це означає, що нас чекає особливий день, сприятливий…

1 годину ago