У Москві дружини мобілізованих вийшли на акцію протесту: чим це закінчилося

У суботу, 3 лютого, у Москві дружини мобілізованих солдатів вийшли на акцію протесту. Втім, Кремль піддав акцію цензурі, щоб придушити будь-яке можливе відновлення більш широкого громадського руху на підтримку російських солдатів і проти режиму Путіна.

Про це йдеться у свіжому звіті Інституту вивчення війни (ISW). 

Зазначається, що члени російського громадського руху “Шлях додому” поклали квіти до Могили Невідомого солдата в Москві. А перед тим провели акцію протесту на прилеглій Манежній площі до 500-річчя з початку часткової мобілізації, оголошеної Путіним у вересні 2022 року.

Російські державні ЗМІ здебільшого не висвітлювали акцію протесту, але повідомили, що прокуратура Москви застерегла від відвідування невизначеної акції протесту в Москві 3 лютого, маючи на увазі, швидше за все, акцію протесту “Шлях додому”.  

Проте російські опозиційні ЗМІ детально висвітлювали акцію протесту. За підрахунками, в ній взяли участь близько 200 осіб. Вони повідомляли, що поліція Москви затримала 27 осіб, більшість з яких були російськими та іноземними журналістами. Пізніше їх відпустили без висунення звинувачень.

Російська поліція дозволила протестувальникам пізніше піти до передвиборчого штабу Путіна та написати від руки звернення до Путіна з проханням повернути мобілізованих додому, але штаб дозволив це лише невеликим групам демонстрантів і суворо обмежив доступ ЗМІ. 

“Ймовірно, російські правоохоронні органи навмисне затримували журналістів, а не протестувальників, щоб обмежити висвітлення події”, – вважають американські аналітики.

Ольга Степанова

Recent Posts

Відмова від бойової повістки: українців застерегли від суворих наслідків

Військовозобов'язані, які мають право на відстрочку від призову за мобілізацією, повинні терміново скористатися цією можливістю,…

28 секунд ago

Заберіть яйця, гриби та м’ясо з води: які продукти не можна мити і чому

Перед вживанням їжі потрібно мити як руки, а й самі продукти. Так, українці пускають під…

11 хв. ago

Пенсіонери в обмороці: Кабмін хоче вигребти залишки з їхніх банківських карток

Уряд може залишити без грошей деяких пенсіонерів . Гроші буде знято прямо з пенсійних карток, повідомляють на сайті Верховної…

20 хв. ago

Ось що потрібно зробити з постільною білизною, щоб регулярно висипатись

Проблема безсоння або важкості заснути може турбувати багатьох людей. Експерти назвали традицію в скандинавських країнах,…

32 хв. ago

Перепис населення в Україні: до чого тут мобільні вишки і чи будуть видавати дані карток

Демографи кажуть - оцінити кількість населення можна повноцінно лише завдяки проведенню перепису у мирний час. Або ж…

41 хв. ago

Списки “ухилянтів”, знайдені у голови Хмельницької МСЕК: що може загрожувати чоловікам

Державне бюро розслідувань (ДБР) у межах досудового слідства вивчає списки “ухилянтів”, які знайшли під час обшуків у…

50 хв. ago