Росіяни злі на Путіна: це “сором і ганьба” російського диктатора

У 2025 році Росія планує збільшити свій оборонний бюджет майже на 30%, довівши його до 13,5 трильйонів рублів. Це зростання пояснюється війною проти України та суттєвим підвищенням витрат на зарплати військовим, виготовлення ракет, дронів та іншої військової техніки. Крім того, ці витрати вищі ніж соціальне забезпечення, що обурило росіян.

Представлений оборонний бюджет не включає деякі інші витрати, спрямовані на військову кампанію, зокрема, які Росія позначає як “внутрішня безпека” і під грифом “цілком таємно”. 

Таким чином замість 13,5 трильйонів рублів, сукупні витрати на оборону та безпеку становитимуть близько 40% загальних державних витрат Росії, які оцінюються у 41,5 трильйона рублів у 2025 році. Ця сума військових витрат досягла такого рівня, якого не було з часів Радянського Союзу. Крім того, вона перевищує ту, яку Росія виділила на соціальне забезпечення та освіту.

Деякі росіяни не оцінили зміни в бюджеті РФ, які підуть на війну в Україні та у коментарях виданню AFP висловили своє невдоволення:

“Це обурює. Ми повинні закінчити цю війну, а витрачати бюджет на війну — це злочин”, — сказала 80-річна пенсіонерка Ірина у Москві.

“Населення країни живе не так добре. Я взагалі проти будь-яких військових дій, в будь-якій країні, у нас і взагалі в усьому світі”, — сказала 68-річна пенсіонерка Олена.

“Взагалі ні на що не вистачає. Ні на лікування, ні на що”, — каже 70-річна Ірина, яка скаржиться на пенсію — “Це копійки. Люди незахищені. Це сором і ганьба, що в країні немає грошей на лікування власних дітей”.

Однак інші росіяни ставляться нормально, що майже половина бюджет країни йде не на допомогу громадянам РФ, а на амбіції Путіна продовжувати війну в Україні:

“У нинішній час потрібно витрачати кошти на оборону, тому що НАТО проти нас. Ми повинні щось зробити, і ми не можемо зробити це інакше”, — сказав 50-річний Володимир, який працює у cфері IT. 

“Якщо це не на шкоду освіті, медицині, якимось іншим соціальним програмам… У нинішній ситуації збільшення обсягу фінансування зрозуміле”, — говорить 49-річний юрист Володимир.

Романчук Микола

Recent Posts

Від 100 гривень за куб: нові тарифи на комуналку залишать за межею бідності

З'явилися важливі оновлення щодо тарифів на водопостачання. У середині вересня кілька українських постачальників послуг водопостачання…

15 хв. ago

Німеччина вводить жорсткі правила для українських біженців

З 1 січня 2025 року біженцям у ФРН знижуватимуть розмір допомоги (Bürgergeld) на 30% протягом…

27 хв. ago

У Білорусь залетів черговий «шахед»

Минулої ночі Росія атакувала Україну 105 дронами-камікадзе типу «шахед». 78 БПЛА було знищено, 23 —…

42 хв. ago

Секрети досвідчених дачників: що і як можна сіяти восени

Посів овочів та зелені на зиму має багато переваг. Насамперед, при осінній сівбі можна отримати…

50 хв. ago

Експерт розкрила деталі майбутніх змін у оподаткуванні ФОП

З 1 січня 2025 року українських підприємців очікують суттєві зміни в оподаткуванні. Про це розповіла бухгалтер Олена…

57 хв. ago

Пєсков розповів, чи відбудеться розмова Путіна та Шольця

Прес-секретар російського диктатора Путіна Дмитро Пєсков заявив, що запиту на телефонний дзвінок від канцлера Німеччини Олафа Шольца…

1 годину ago