Бояться втратити літак: російський Ту-22 через поспіх уразив хибну ціль, — розвідка

У вересні торгівельне судно MV Aya було уражене ракетою в Чорному морі під час його руху на південь з українського порту в Одесі. За інформацією Міноборони Великої Британії, судно атакував російський бомбардувальник Ту-22М3, який поспіхом випустив протикорабельну ракету Х-22, а удар стався внаслідок помилки прицілювання.

Судно, яке прямувало до Єгипту, перевозило понад 26 тисяч тонн зерна. За наявними даними, російський бомбардувальник Ту-22М3, який виконував у цей момент бойове завдання в районі, запустив ракету по цивільному судну. Однак завдяки щасливому випадку збій у детонації ракети дозволив уникнути катастрофічних пошкоджень судна.

Очевидно, зазначає британська розвідка, MV Aya не було цільовою метою цієї місії. Малоймовірно, що російські військові навмисно атакували торгівельне судно, а причиною атаки могла стати застаріла система наведення ракети Х-22, а також поспішні дії російських льотчиків, які бажали покинути район після запуску, побоюючись українських ракет класу “земля-повітря”.

Це підтверджується тим, що Росія з квітня 2024 року діє обережніше в Чорному морі після втрати одного зі своїх бомбардувальників Ту-22.

“Росія регулярно атакує цілі вздовж чорноморського узбережжя України, включно з островом Зміїний, намагаючись порушити експортну діяльність і деградувати будь-які військові активи в цьому районі”, — ідеться в повідомленні.

Що стосується озброєння, то Х-22 неодноразово показувала низьку точність і ефективність під час російсько-української війни. Запуск такої надзвукової ракети по помилковій цілі в міжнародних водах не тільки свідчить про технічні проблеми, а й про серйозні упущення в авіаційній практиці Росії, підсумували в британському відомстві.

Романчук Микола

Recent Posts

Водіям скасовують покарання за нетверезу їзду: як виправдовують алкоголь за кермом

Водіння у нетверезому стані в Україні залишається одним із найтяжчих порушень Правил дорожнього руху, за…

6 хв. ago

Україна намагається врятувати ситуацію: рекрутинг добровольців в український легіон тільки розпочали

Офіційно розпочали реалізацію ініціатива “Український легіон”, яка має на меті залучити українців за кордоном до…

16 хв. ago

Розширити права ТЦК. Військовий розповів, як можливо сприяти ефективнішій мобілізації до армії

Силам оборони може бути важко захищати позиції на фронті, адже росіяни перевищують за чисельністю. Про…

25 хв. ago

Вчені розгадали таємницю привабливості картини “Дівчина з перловою сережкою”

Розгадати таємниці історії чи знайти секрет привабливості картини — вченим це під силу. Одна з найпопулярніших картин…

34 хв. ago

Одні заплатять за інших: в тарифах назріває колапс

Національна комісія з регулювання енергетики (НКРЕКП) планує уніфікувати тарифи на електроенергію, що викликало критику з…

42 хв. ago

Правило 1 ранкової години Джеффа Безоса: нейровчені пояснюють, у чому користь

Чимало успішних особистостей із багатомільярдним капіталом можуть похвалитися доволі важким ранковим режимом, у якому знайдеться…

49 хв. ago