Яким бачать завершення війни в Україні європейці: оприлюднено дані опитування

Третій рік війни в Україні та деяке просування Росії на полі бою не вплинуло ні на рішучість українців воювати, захищаючи незалежність своєї країни, ні на підтримку європейців України. Але за видимістю єдності ховається велика розбіжність між Україною та Європою щодо того, як ця війна має закінчитися  і про мету підтримки союзників. Так, більшість українців вірять у перемогу у війні, а європейці очікують компромісного врегулювання.

Про це говорять результати нового дослідження, проведеного ECFR (Європейська рада з міжнародних відносин) у травні. Було опитано понад 19 тисяч людей з 15 європейських країн.

 Дослідження показало, що українці хочуть отримати більше зброї, щоб перемогти у війні, тоді як більшість європейців підтримують надання зброї та фінансової допомоги, щоб посилити переговорні позиції України щодо припинення війни.

Так, згідно з опитуванням, більшість українців вірять, що вони виграють війну. На запитання про найімовірніший результат війни 58% передбачають перемогу України, 30% кажуть, що вона закінчиться врегулюванням, і тільки 1% очікує, що переможцем вийде Росія. Українці ще більш оптимістичні у сценарії, за якого збільшаться постачання західної зброї та боєприпасів – за таких обставин 69% думають, що Україна переможе, а 22% очікують врегулювання.

Майже третина українців вірить, що війна закінчиться протягом найближчого року; дві третини з них вважають, що вона закінчиться перемогою України.

При цьому, як і більшість європейців, українці розглядають Росію як грізну військову силу. З усіх опитаних українці найбільш схильні вважати, що російська військова міць є серйозною перешкодою для їхніх зусиль із повернення втрачених територій.

Щобільше, українці не розраховують на крах режиму Путіна: 57% вважають, що в найближчі два роки в Росії навряд чи відбудуться серйозні політичні зміни; тільки 32% вважають, що це може статися.

Українці вважають, що отримання більшої кількості зброї та боєприпасів – це єдиний значущий спосіб підвищити свої шанси на перемогу.

У Європі водночас більшість громадян підтримують ідею збільшення постачань зброї та боєприпасів в Україну. Тільки в трьох країнах – Греції, Болгарії та Італії – більшість людей виступає проти цієї ініціативи.

Однак респонденти в усіх опитаних європейських країнах вкрай скептично ставляться до здатності Києва виграти війну. На відміну від громадської думки в Україні, лише невелика кількість респондентів в інших країнах вважає, що перемога України є найбільш імовірним результатом. Переважна думка в більшості країн (за винятком Естонії) полягає в тому, що війна завершиться компромісним урегулюванням.

Ольга Степанова

Recent Posts

Отруйна змія померла після укусу чоловіка: як це сталося

В Індії змія вкусила чоловіка, але він не розгубився і тричі вкусив її у відповідь. Рептилія померла,…

2 хв. ago

Портрет короля Чарльза і королеви Камілли з принцами Вільямом спантеличив підданих. Фото

Члени сім’ї монархів Великої Британії поділилися історичним портретом, зробленим під час щорічного Королівського тижня в…

10 хв. ago

Бачили навіть в Україні. Над Туреччиною пронісся яскравий зелений метеорит

У ніч проти 6 липня в небі над Туреччиною зафіксували яскравий зелений метеорит. Його бачили над Анкарою, Стамбулом, Бурсою,…

27 хв. ago

Що буде, якщо не взяти повістку та вчасно не сплатити штраф за ухиляння від призову

У Міністерстві юстиції роз’яснили, яким чином діятиме закон щодо тих, хто ухиляється від військового обліку та не…

32 хв. ago

В Ірані обрали президента – переміг Масуд Пезешкіян: що про нього відомо

В Ірані у другому турі президентських виборів, які пройшли 5 липня, переміг Масуд Пезешкіан, що обіцяв "відкрити…

4 години ago

Як мати молодший вигляд: універсальні правила макіяжу

З часом змінюється не лише світогляд, досвід та зовнішній вигляд людини, а й підхід до…

4 години ago