Починається масове виселення українців із ЄС: додому відправляють за гроші

Поки українська влада вирішує питання про повернення українців додому з-за кордону, у Чехії вже розпочало впровадження такої програми, яка стимулюватиме повернення наших громадян в Україну добровільно. Про це пише OBOZ.UA.

Влада Чехії дала старт пілотній програмі, в рамках якої українцям буде оплачено квиток на автобус до України. Так, із бюджету Чехії вже направлено кошти на оплату автобусних квитків для 400 осіб та санітарний транспорт для 30 хворих. Сума, яку у Чехії виділили на цю програму, становить 5,5 мільйонів крон.

Повідомляється, що згідно з проектом від Міністерства внутрішніх справ Чехії, який діятиме з червня по листопад, українські біженці зможуть скористатися можливістю виїхати в Україну лише один раз. Влада країни вважає, що таким чином вона зможе полегшити процес добровільного повернення наших громадян, які отримали тимчасовий захист у Чехії.

Рішення про запуск програми було ухвалено урядом Чехії у середині травня. За даними міністерства внутрішніх справ Чехії, станом на квітень 2023 року в країні було майже 339 тисяч українців, які виїхали з України у зв’язку з повномасштабним вторгненням окупантів. Багато громадян України в Чехії не мають чітких планів про те, що робитимуть надалі.

Зазначається, що лише 20 тисяч українських біженців із понад 300 тисяч зможуть отримати дозвіл на довгострокове проживання в Чехії замість наданого тимчасового захисту. Це змусить натрапити на додаткові труднощі тих, хто не підпадає під ці квоти. Тому деякі з них зможуть скористатися пілотною програмою уряду Чехії та повернутися додому.

Питання про повернення українців із Чехії додому було порушено ще у серпні минулого року, коли кількість наших біженців у країні сильно зросла. Тоді влада країни була націлена на часткову компенсацію витрат на повернення українців додому.

Ольга Степанова

Recent Posts

Напад на працівника ТЦК у Ворохті: поліція відкрила два кримінальні провадження

Поліція відкрила два кримінальних провадження через протест жителів Ворохти на Івано-Франківщині, які заблокували роботу місцевого ТЦК та…

6 хв. ago

Не тільки стрижка Рейчел: топ-3 красивих зачісок, які увійшли до моди влітку 2024 року

Вибір стрижки – це нелегка справа. Потрібно враховувати спосіб життя, стиль та природні особливості. І,…

6 хв. ago

Спасибі за виїзд покійному діду: ексзірка Кварталу 95 обурив українців скриншотом із Резерв+

Колишній автор студії "Квартал 95" Руслан Ханумак зараз відпочиває у США, куди він приїхав, аби побачитися з…

18 хв. ago

Коли доба на Землі тривала лише 22 години: на планеті відбувалися дивні речі

Обертання Землі сповільнюється через приливну взаємодію планети з Місяцем, а це означає, що в минулому…

26 хв. ago

Повістка поштою: коли розпочнуть штрафувати українців

В Україні змінили порядок відправлення повісток поштою - вони "може бути надіслані рекомендованим відправленням з описом вкладення…

37 хв. ago

Нова перша леді Великої Британії: хто така Вікторія Стармер (фото, відео)

У Великій Британії відбулися дострокові парламентські вибори, де вперше за 14 років перемогу здобула Лейбористська…

40 хв. ago