Сто самих-самих: двоє українців увійшли у відомий світовий топ

У топ 100 найвпливовіших людей на Землі в галузі здоров’я за версією Time увійшли двоє українців. Ними виявилися лікар-дерматолог та гендиректор стартапу Esper Bionics Діма Газда та американська волонтерка українського походження, а також гендиректорка американського благодійного фонду “Razom” Дора Хом’як.

Список сотні впливових людей 2024 року опубліковано на сайті журналу. З початку повномасштабного вторгнення РФ двоє наших земляків допомагають Україні протистояти ворогові.

Компанія Esper Bionics має офіси у трьох країнах: Україні, Німеччині та США. Займається вона створенням однієї з найскладніших протезних частин тіла: роботизованою рукою. Такий протез може з легкістю зчитувати підказки, що генеруються мозком, і використовувати їх для руху руки. Роботизований протез рухається реалістичніше і функціонує ефективніше, ніж звичайні протези.

Після того, як РФ вдерлася в Україну у 2022 році, Дмитро Газда з командою почали допомагати постраждалим українцям. Біонічні руки було сплачено коштом пожертв для витрат на виробництво, а українці отримували їх абсолютно безплатно. Наразі понад 70 постраждалих українців уже отримали такі протези, а ще 250 чекають черги.

Благодійний фонд Razom, за словами Дори Хом’як, зосереджував свою роботу на покращенні здоров’я та добробуту в Україні протягом останнього десятиліття ще задовго до війни.

“Але після того, як Росія вдерлася в Україну у 2022 році, робота фонду збільшилася в геометричній прогресії. Волонтерська група, яка збирала та витрачала близько 200 000 доларів на рік, збільшила свій штат до 75 осіб у США та Україні, розподіляючи 100 мільйонів доларів допомоги. Під час війни Razom використав ці гроші, щоб придбати медичне обладнання українським лікарням, керувати шістьма психіатричними центрами по всій країні та підтримувати медиків на передовій”, — йдеться у повідомленні Time.

Окрім двох українців у сотню впливових людей світу увійшли: колишній президент США Джиммі Картер (1977 – 1981), губернатор штату Огайо Майк Девайн, голлівудська актриса Холлі Беррі та колишній головний військовий лікар США індійського походження Вівек Мурті.

Ольга Степанова

Recent Posts

Смертоносний вітер і цунамі спопелять світ: що станеться, якщо Земля перестане обертатися (відео)

Гіпотетичні сценарії завжди цікавили дослідників, оскільки змушують подивитися на те, що ми знаємо, з іншого…

9 години ago

Скільки людей буде мобілізовано у 2024 році: нардеп розкрив плани

Командування Збройних сил України та військові на фронті зазначають, що потреба в особовому складі й мобілізації на…

9 години ago

Усе ще працювали: дайвер знайшов годинник вартістю 65 тисяч євро (фото)

Дайвер-любитель на ім'я Джорджіо знайшов на Майорці (Іспанія) годинник вартістю 65 тисяч євро і відмовився…

9 години ago

Російський генерал наказав обстріляти місто, в якому він народився — Нацполіція

Командувача дальньої авіації повітряно-космічних сил збройних сил Росії генерал-лейтенанта Сергія Кобилаша, який є уродженцем Одеси,…

9 години ago

Скоро заросте лісом: журналіст показав занедбаний залізничний вокзал у Донецьку

Журналіст Денис Казанський опублікував знімки залізничного вокзалу у Донецьку, який перебуває у руїнах. Приміщення тут…

9 години ago

Санаторій “Корал” у Криму отримав мільйони від влади РФ: ЗМІ знайшли слід українських власників – розслідування

У тимчасово окупованому Криму журналісти знайшли "клон" української компанії "Санаторій "Корал", зареєстрованої за законодавством Росії. Власниками компанії є колишня…

9 години ago