Хто такі кранчери і навіщо вони їдять землю, глину та крейду: суть нового TikTok тренду

У популярній мережі TikTok стали дедалі частіше з’являтися відео, де люди з різних куточків планети їдять крейду, глину і землю, вважаючи це корисним. УНІАН з’ясував, чому новомодні гурмани називають себе “кранчери” і в чому суть їхнього захоплення.

Хто такі кранчери і чому вони їдять усе це

Кранчери – це люди, які придумали назву своїй “субкультурі”, відштовхуючись від англійського слова “crunch” – хрускіт, тріск, скрип. Судячи з численних відео з TikTok, ці люди не проти поласувати глиною, землею або крейдою – вони стверджують, що таке харчування дуже корисне для здоров’я.

Усе почалося з відео тренерки з фертильності та гормонального здоров’я Стефані Адлер, яка показала, як її малюк їсть бруд. Адлер супроводила ролик текстом, де написала “Хочете поліпшити здоров’я кишечника вашої дитини (і своє власне)? Їжте бруд!”. І додала, що в чайній ложці органічного біодинамічного ґрунту більше мікроорганізмів, ніж у людей на землі.

Наступний ролик у TikTok був від інфлюенсерки та матері чотирьох дітей, де вона тримає перед камерою посудину з червоною субстанцією, стверджуючи, що це – червона глина, і жінка їсть її щовагітності.

Після цього хвиля популярності “корисних” глини і бруду зросла в рази – роздрібні продавці стали відкривати магазини на Etsy, Amazon і eBay, пропонуючи свої товари людям. Деякі з них навіть стверджують, що глина здатна омолоджувати шкіру, очищати й звужувати пори, збалансувати вироблення шкірного жиру, що викликає прищі та лупу.

Пояснюючи, навіщо їсти крейду, глину і бруд, кранчери посилаються на дослідження Національної служби охорони здоров’я Великої Британії (NHS), де описано, що біла глина дійсно здатна виводити токсини з організму. Також аргументом стають і слова вчених Віденського університету про те, що вживання ґрунту справді приносить користь.

Лікарі кажуть, що причина, чому хочеться їсти землю, ховається в потребах організму. Йому бракує якихось корисних речовин, вітамінів і мікроелементів, через що розвивається геофагія – поїдання землі, глини та крейди. З іншого боку, бажання споживати такі, на перший погляд, неїстівні “продукти” може бути зумовлене наявністю розладів харчової поведінки, коли людина їсть те, що їжею не є.

Романчук Микола

Recent Posts

Російську мову планують заборонити на перервах у школі: Рада готує законопроєкт

У Верховній Раді готують законопроєкт, який передбачає заборону російської мови під час перерв між заняттями.…

5 хв. ago

Нові правила готелів дратують туристів і готельєрів у Іспанії

Нові правила реєстрації в готелях в Іспанії зобов'язують туристів надавати до 18 пунктів особистої інформації, що викликало…

14 хв. ago

Помста буде жорстокою: Нетаньяху розповів про відповідь Ізраїлю Ірану на ракетний удар

1 жовтня Іран здійснив ракетну атаку на Ізраїль. Проте вона провалилася. Як повідомляє портал "Коментарі",…

23 хв. ago

Зарплати “таємних покупців” в Україні зросли на 133%: за що їм стільки платять

В Україні сильно зросли зарплати "таємних покупців" – на 133% за останній рік. Якщо раніше…

31 хв. ago

Пенсії в Україні: скільки отримуватиме пенсіонер, у якого менш як 15 років стажу

Досягнення 65 років не гарантує, що держава виплачуватиме громадянину соціальну допомогу. Для цього потрібно буде…

40 хв. ago

Туреччина може стати наступною ціллю Ізраїлю – Ердоган

Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган припустив ймовірність того, що наступною метою атак Ізраїлю після Гази…

49 хв. ago