Хто такі кранчери і навіщо вони їдять землю, глину та крейду: суть нового TikTok тренду

У популярній мережі TikTok стали дедалі частіше з’являтися відео, де люди з різних куточків планети їдять крейду, глину і землю, вважаючи це корисним. УНІАН з’ясував, чому новомодні гурмани називають себе “кранчери” і в чому суть їхнього захоплення.

Хто такі кранчери і чому вони їдять усе це

Кранчери – це люди, які придумали назву своїй “субкультурі”, відштовхуючись від англійського слова “crunch” – хрускіт, тріск, скрип. Судячи з численних відео з TikTok, ці люди не проти поласувати глиною, землею або крейдою – вони стверджують, що таке харчування дуже корисне для здоров’я.

Усе почалося з відео тренерки з фертильності та гормонального здоров’я Стефані Адлер, яка показала, як її малюк їсть бруд. Адлер супроводила ролик текстом, де написала “Хочете поліпшити здоров’я кишечника вашої дитини (і своє власне)? Їжте бруд!”. І додала, що в чайній ложці органічного біодинамічного ґрунту більше мікроорганізмів, ніж у людей на землі.

Наступний ролик у TikTok був від інфлюенсерки та матері чотирьох дітей, де вона тримає перед камерою посудину з червоною субстанцією, стверджуючи, що це – червона глина, і жінка їсть її щовагітності.

Після цього хвиля популярності “корисних” глини і бруду зросла в рази – роздрібні продавці стали відкривати магазини на Etsy, Amazon і eBay, пропонуючи свої товари людям. Деякі з них навіть стверджують, що глина здатна омолоджувати шкіру, очищати й звужувати пори, збалансувати вироблення шкірного жиру, що викликає прищі та лупу.

Пояснюючи, навіщо їсти крейду, глину і бруд, кранчери посилаються на дослідження Національної служби охорони здоров’я Великої Британії (NHS), де описано, що біла глина дійсно здатна виводити токсини з організму. Також аргументом стають і слова вчених Віденського університету про те, що вживання ґрунту справді приносить користь.

Лікарі кажуть, що причина, чому хочеться їсти землю, ховається в потребах організму. Йому бракує якихось корисних речовин, вітамінів і мікроелементів, через що розвивається геофагія – поїдання землі, глини та крейди. З іншого боку, бажання споживати такі, на перший погляд, неїстівні “продукти” може бути зумовлене наявністю розладів харчової поведінки, коли людина їсть те, що їжею не є.

Романчук Микола

Recent Posts

Сповідь без священника. У Швейцарії церква встановила цифровий аватар Ісуса

У Швейцарії церква задля експерименту замінила у сповідальні священника на цифровий аватар Ісуса. Завдяки штучному інтелекту він…

6 години ago

Забудьте про пільги: пенсіонерів зроблять ще біднішим – за що тепер змусять заплатити

Як стало відомо, що в Україні пенсіонери можуть користуватися пільгами на сплату земельного податку, але вони не поширюються на…

6 години ago

Грабіжницькі націнки: магазини штучно завищують ціни на основні продукти

Продукти першої необхідності помітно подорожчали під тиском інфляції та інших факторів, а деякі торгові точки…

6 години ago

Від мобілізації не втекти: дані, які важко заперечити – скільки українців ще призвуть

Згідно з недавнім аналізом Financial Times, мобілізаційний резерв України становить близько 3,7 млн ​​чоловіків віком від 25…

6 години ago

За американське авто можуть відібрати права: на що звернути увагу

В Україні почастішали випадки штрафування водіїв вживаних автомобілів, привезених зі США. Причина криється в технічних…

6 години ago

Відповідь обов’язково буде: у Москві брязкають зброєю, сиплють погрозами та лякають світ Путіним

Останніми днями схоже, що у Москві з'явилася ще одна божевільна звичка. Після вечірніх лякалок Путіна,…

6 години ago