Хто такі кранчери і навіщо вони їдять землю, глину та крейду: суть нового TikTok тренду

У популярній мережі TikTok стали дедалі частіше з’являтися відео, де люди з різних куточків планети їдять крейду, глину і землю, вважаючи це корисним. УНІАН з’ясував, чому новомодні гурмани називають себе “кранчери” і в чому суть їхнього захоплення.

Хто такі кранчери і чому вони їдять усе це

Кранчери – це люди, які придумали назву своїй “субкультурі”, відштовхуючись від англійського слова “crunch” – хрускіт, тріск, скрип. Судячи з численних відео з TikTok, ці люди не проти поласувати глиною, землею або крейдою – вони стверджують, що таке харчування дуже корисне для здоров’я.

Усе почалося з відео тренерки з фертильності та гормонального здоров’я Стефані Адлер, яка показала, як її малюк їсть бруд. Адлер супроводила ролик текстом, де написала “Хочете поліпшити здоров’я кишечника вашої дитини (і своє власне)? Їжте бруд!”. І додала, що в чайній ложці органічного біодинамічного ґрунту більше мікроорганізмів, ніж у людей на землі.

Наступний ролик у TikTok був від інфлюенсерки та матері чотирьох дітей, де вона тримає перед камерою посудину з червоною субстанцією, стверджуючи, що це – червона глина, і жінка їсть її щовагітності.

Після цього хвиля популярності “корисних” глини і бруду зросла в рази – роздрібні продавці стали відкривати магазини на Etsy, Amazon і eBay, пропонуючи свої товари людям. Деякі з них навіть стверджують, що глина здатна омолоджувати шкіру, очищати й звужувати пори, збалансувати вироблення шкірного жиру, що викликає прищі та лупу.

Пояснюючи, навіщо їсти крейду, глину і бруд, кранчери посилаються на дослідження Національної служби охорони здоров’я Великої Британії (NHS), де описано, що біла глина дійсно здатна виводити токсини з організму. Також аргументом стають і слова вчених Віденського університету про те, що вживання ґрунту справді приносить користь.

Лікарі кажуть, що причина, чому хочеться їсти землю, ховається в потребах організму. Йому бракує якихось корисних речовин, вітамінів і мікроелементів, через що розвивається геофагія – поїдання землі, глини та крейди. З іншого боку, бажання споживати такі, на перший погляд, неїстівні “продукти” може бути зумовлене наявністю розладів харчової поведінки, коли людина їсть те, що їжею не є.

Романчук Микола

Recent Posts

Демобілізація в Україні: військовий відповів, чи реально це зараз

Командир підрозділу ударних безпілотників Ігор Луценко пропонує відмовитися від ідеї фіксованих термінів служби на користь…

3 години ago

Підполковник запасу ЦАХАЛ розповів, як Ізраїль відбивав масовану атаку Ірану

Іран завдав потужного ракетного удару по Ізраїлю. Для атаки Тегеран використав сотні балістичних ракет. В…

3 години ago

На пенсію треба збирати самостійно: держава платитиме копійки

В Україні вже 20 років анонсують масштабну пенсійну реформу, але її досі не втілено. Пенсії в Пенсійному…

4 години ago

Під Москвою застрелили колишнього “міністра” “ЛНР”: цікаві подробиці

У Росії в Підмосков'ї з вогнепальним пораненням голови знайшли "екс-міністра" палива, енергетики та вугільної промисловості…

4 години ago

Пенсії та зарплати стануть меншими: що готує влада українцям

Уряд України запропонував заморозити мінімальні пенсії, зарплати та прожитковий мінімум на наступні три роки, починаючи…

5 години ago

Долар по 45 гривень до кінця 2024 року: експерт розповів, до якого курсу готуватись українцям

Усі українці звернули увагу на те, що при затвердженні бюджету нашої країни на 2025 рік…

5 години ago