На місцевих виборах у Німеччині перемогли ультраправі: реакція українців

Ультраправа політсила вперше перемогла на земельних виборах у Німеччині після Другої світової війни

У Німеччині на місцевих виборах у федеральній землі Тюрінгія найбільше голосів здобула ультраправа партія «Альтернатива для Німеччини» (AfD). Водночас у Саксонії партія посіла друге місце. Про це повідомив Spiegel.

Результати ультраправих у Тюрінгії

Політсила на чолі з головним кандидатом Бьорном Хьокке набрала 32,8% після підрахунку голосів у всіх виборчих округах Тюрінгії. Результат є першою перемогою ультраправих на земельних виборах у Німеччині після Другої світової війни. Утім лідер і топкандидат тюринзької «Альтернативи для Німеччини» Бйорн Гьоке не отримав прямий мандат.

Партія, що класифікована як проекстремісьська, суттєво випередила Християнсько-демократичний союз (ХДС), який отримав 23,6%. Третє місце посів новостворений ультралівий і проросійський Союз Сари Вагенкнехт (BSW), який набрав 15,8%, відтіснивши на четверте місце Ліву партію Німеччини (13,1%).

Соціал-демократична партія Німеччини (СДПН) також пройшла до земельного парламенту з 6,1%.

Партія Союз 90/Зелені отримала лише 3,2% і не потрапляє до місцевого парламенту.

Результати ультраправих у Саксонії

У федеральній землі Саксонія «Альтернатива для Німеччини» посіла другу сходинку з 30,6%. Лідером електоральних симпатій стала партія Християнсько-демократичний союз (ХДС), набравши 31,9%.

Третє місце посів Союз Сари Вагенкнехт (BSW) з 11,8%, четверте – СДПН з 7,3%. Союз 90/Зелені здобули 5,1%, а Ліва партія Німеччини – 4,5%.

Реакція українців

Дружина посла України у Бразилії (перед цим – експосла України в Німеччині) Андрія Мельника, Світлана Мельник, назвала результати цих виборів східнонімецькою катастрофою.

«На превеликий для українців жаль, апокаліптичний сценарій, який прогнозували соцопитування, і якого ми всі так побоювалися, все ж таки настав», – написала Мельник на своїй сторінці у фейсбуці.

Вона звернула увагу, що крайньоліва популістська партія BSW (Блок Сари Вагенкнехт) зайняла в обох землях третє місце, набравши 15,8% в Тюрингії і 11,8% в Саксонії.

«Біда в тому, що за своєю пропутінською риторикою Блок Вагенкнехт нічим не поступається, а то й дає фору крайньоправій AfD, закликаючи до припинення поставок зброї Києву. Іншими словами, ці дві відверто антиукраїнські партії, які без вагань можна назвати пʼятою колоною росії в Німеччині, отримали майже половину голосів у Тюрингії – 48,6% (!) і 42,4% у Саксонії. Це дійсно катастрофа», – зауважила Мельник.

Вона нагадала, що вже за рік відбудуться виборо в Бундестаг. «Існує величезна загроза, що під впливом цього фіаско правлячі партії будуть намагатися і надалі ще більше підігрувати відверто антиукраїнським настроям у суспільстві і зменшуватимуть військову та фінансову підтримку Києву», – підсумувала Мельник.

Журналіст і голова ГО «Громадський Рух «Самостійна Україна» Дмитро Беспалий також назвав результати німецьких виборів тривожним дзвіночком для України, адже ультраправа «Альтернатива для Німеччини» вимагає припинити допомогу Україні та знову торгувати з РФ.

Лисенко Катерина

Recent Posts

Розкрито ланцюжки виробництва і поставок іранських “Шахедів” для ЗС РФ (інфографіка)

Україна запровадила санкції проти 40 юридичних та 6 фізичних осіб, у відповідь на передачу Іраном…

4 хв. ago

В яких органах влади найбільше зростуть зарплати (список)

Найбільше зросте фонд оплати праці у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі та в Бюро економічної безпеки Проєктом…

13 хв. ago

Перевірки пройдуть усі: за що газова служба може оштрафувати на 100 тис. грн

В Україні тривають перевірки газового обладнання. Фахівці газових служб також перевіряють лічильники. Такі інспекції можуть призвести…

21 хв. ago

Належить не тому виду: у школі учневі дозволили “стати вовком” (фото)

Учневі школи в Шотландії дозволили ідентифікувати себе вовком, оскільки дитина страждає від "видової дисфорії", коли…

30 хв. ago

Кадиров похвалився ще двома Cybertruck, які відправив на війну проти України

Лідер Чечні Рамзан Кадиров заявив, що відправив на фронт ще два автомобілі Cybertruck, яких нібито "не…

39 хв. ago

Деякі пенсіонери можуть отримувати дві виплати одразу: умови

В Україні існують різні тарифи на електроенергію, включно з багатозонними та спеціальними тарифами для будинків…

47 хв. ago