Королівський біограф розповів про перший день Чарльза ІІІ на посаді короля

Королівський біограф Роберт Гардман на літературному фестивалі в Генлі розповів про перші години правління короля Чарльза ІІІ, після смерті його матері, королеви Великої Британії Єлизавети ІІ, повідомляє Independent.

Біограф зачитав уривки зі своєї книги “Карл III: Новий король. Новий двір. Внутрішня історія”. Гардман зазначив, що правління короля Чарльза відрізняється від правління його матері. Він розповів присутнім у Хенлі-он-Темз, Оксфордшир, про те, як Чарльз дізнався про те, що став королем, телефоном, коли їхав назад до замку Балморал, щоб побачитися з матір’ю.

“Він їхав сільськими дорогами маєтку, рухаючись на деякій швидкості, і хтось позаду отримав телефонний дзвінок із комутатора. Його особистий секретар у цей момент сказав Чарльзу: “Сер, боюся, вам доведеться зупинити машину”, і передав йому слухавку. У цей момент до нього вперше звернулися “Ваша Величність”, — поділився Роберт.

Потім, за словами Гардмана, він знову “увімкнув передачу” і прибув до замку Балморал, але вже як король, після чого майже одразу ж взявся до виконання обов’язків монарха. “Кожному, хто втрачає близьку людину, кажуть, що потрібно піти й узяти кілька днів відпустки, щоб розібратися і впоратися з горем, але як монарх ви повинні почати організовувати все самі. Того дня перед ним лежав папір про призначення нового комісара столичної поліції. Червоні папки з призначеннями продовжували з’являтися”, — сказав Гардман.

Король Чарльз IIIФото: Getty Images

Одним із його перших завдань було повідомити іншим членам королівської сім’ї про смерть королеви. Гардман описав момент, коли король зателефонував на комутатор і не був упевнений, як себе назвати, тому просто сказав: “Це я”.

Менш ніж через 24 години після смерті королеви він вилетів до Лондона, щоб звернутися до нації як новий монарх. Гардман описав атмосферу, що панувала біля Букінгемського палацу, коли прибув Чарльз: “Він підійшов до першої людини, яка хотіла потиснути руку Його Величності. Це була жінка і каже: “Я не хочу тиснути тобі руку, я хочу тебе обійняти”, і обійняв її. Це був момент, коли багатьом стало зрозуміло, чим його правління відрізнятиметься від попереднього. Ніхто б і не подумав спробувати обійняти Єлизавету II”.

За словами Гардмана, Чарльз ІІІ потім взявся за зйомки свого першого звернення як короля Великої Британії в палаці; його записали лише за два дублі, але в трансляції використали тільки перший.

Ткаченко Валентина

Recent Posts

Секс-скандал у РФ: депутата, який привів повію у думу, вимагають відправити на фронт

Загальноросійський громадський рух "Ветерани Росії" вимагає негайно вжити заходів проти депутата Держдуми від КПРФ Дениса…

48 секунд ago

Іран атакує Ізраїль сотнями балістичних ракет  (відео)

Увечері 1 жовтня Іран запустив зі своєї території понад 400 ракет в бік Ізраїлю. Про це повідомляє Israel Defense…

3 хв. ago

“Груди забула покласти?”: Тіна Кароль стала зіркою жартів через свій образ

Відома українська співачка Тіна Кароль днями виступила з концертом у Рівному в рамках свого всеукраїнського…

10 хв. ago

“Одержимий ідеєю безсмертя”: всі гості Путіна перед зустріччю з ним проходять карантин

Російський диктатор Володимир Путін "обожнює життя та одержимий ідеєю безсмертя". Саме тому його гості обов’язково…

18 хв. ago

Іран здійснив масований пуск ракет в бік Ізраїлю, – ЦАХАЛ

Іран запустив ракети в напрямку Ізраїлю, у країні лунає тривога. Про це інформує Командування Армії Оборони Ізраїлю. "Вам наказано…

18 хв. ago

Блекаут на 3-5 днів загрожує Україні: що може спричинити тривалі відключення світла

В Україні триває підготовка до опалювального сезону, однак з похолоданням зростає ризик повернення стабілізаційних відключень…

26 хв. ago