Лідера ХАМАС було вбито не ракетою: у NYT дізналися деталі ліквідації терориста

Главу терористичного угруповання ХАМАС Ісмаїла Ханія було вбито в гостьовому будинку вибухом бомби, а не ракетним ударом. Про це пише видання New York Times із посиланням на свої джерела.

За словами журналістів, вибухівку було закладено в гостьовому будинку, який розташовується під управлінням і охороною Корпусу вартових ісламської революції. Примітно, що бомбу встановили приблизно 2 місяці тому.

У матеріалі також ідеться, що бомбу було приведено в дію дистанційно, щойно було встановлено, що Ханія перебуває у своїй кімнаті в гостьовому будинку. Унаслідок вибуху також загинув охоронець Ханії.

Видання пише, що глава ХАМАС зупинявся в гостьовому будинку кілька разів під час своїх візитів до Тегерана.

Повідомляється, що відповідальні за вбивство Ханії могли скористатися “проломом” у системі безпеки комплексу. Вони змогли не тільки закласти бомбу, а й приховувати її протягом тижнів. Потім її підірвали дистанційно. Вибух розбив кілька вікон і спричинив часткове обвалення зовнішньої стіни. Щоправда, поки що незрозуміло, як саме вибуховий пристрій потрапив у будівлю.

За словами джерел, така помилка стала провалом розвідки і безпеки Ірану і величезною ганьбою для КВІР. Планування вбивства тривало місяці і вимагало ретельного спостереження за комплексом.

Неназвані іранські чиновники також заявили, що в номері, який знаходився поруч, був лідер “Палестинського ісламського джихаду” Зіяд аль-Нахала. Однак унаслідок вибуху його кімната не була серйозно пошкоджена.

Зазначається, що Ізраїль публічно не визнав відповідальності за вбивство, але співробітники ізраїльської розвідки одразу ж поінформували Сполучені Штати та інші західні уряди про подробиці операції.

Нагадаємо, Іран підняв “червоний прапор помсти” і пообіцяв Ізраїлю “спецоперацію” за ліквідацію лідера ХАМАС. Прапор було піднято на головній мечеті у священному місті Кум. А в ООН Іран пообіцяв провести спецоперацію проти Ізраїлю за ліквідацію Ісмаїла Ханії.

Пізніше ЗМІ повідомили, що верховний лідер Ірану наказав завдати прямого удару по Ізраїлю. Аятола Алі Хаменеї наказав вжити заходів у відповідь на вбивство 62-річного Ісмаїла Ханії. Іран, як вважають експерти, найімовірніше, розуміє, що у нього немає іншого вибору, окрім як помститися, щоб зберегти свій авторитет в очах партнерів.

Ольга Степанова

Recent Posts

У британських поїздах заборонили додатки для знайомств

Один із найбільших залізничних операторів Великої Британії Northern вирішив обмежити можливість своїм пасажирам користуватися в…

5 хв. ago

8-річна дівчинка викрала позашляховик батьків: її знайшли за 30 км від дому (відео)

У Бетфорді в штаті Огайо в США 8-річна дівчинка викрала позашляховик батьків і поїхала за…

7 хв. ago

Може не дожити до 70-річчя: у тяжкохворого Брюса Вілліса погіршився стан здоров’я

У знаменитого американського актора, зірки "Міцного горішка" Брюса Вілліса, в якого виявили лобно-скроневу деменцію, погіршився стан здоров'я.…

31 хв. ago

“Річка вибухнула”: страшні повені дістались до Італії

Північна Італія вслід за іншими країнами потерпає від руйнівної стихії. Шторм "Борис", який вже спричинив масштабні…

40 хв. ago

Депутат жорстоко побив військового просто посеред вулиці: усі деталі скандалу

Депутат з Першотравенська побив військового. Сталося це просто посеред білого дня на очах у свідків. Військовослужбовець…

47 хв. ago

Російські війська замінували дамби на Білгородщині

Російські війська замінували дамби у Бєлгородській області, Ймовірно, вони готують провокації, що надалі звинуватити Україну…

52 хв. ago