Полякам загрожує бідність? Статистика продемонструвала невтішний тренд

За даними Головного статистичного управління Польщі (GUS), у 2023 році рекордно високий відсоток поляків жив у стані бідності, і це не зважаючи, що працювати доводилось суттєво більше. Як пише видання Gazeta, цей показник виявився найнегативнішим за весь період після непростого 2014-го року.

Рівень бідності у Польщі в 2023 році був найвищим за дев’ять років, вважають фахівці Головного статистичного управління Польщі. «Рівень крайньої бідності в Польщі у 2023 році становив 6,6%. Рівень відносної бідності становив приблизно 12,2%, що означає зростання на 0,5% порівняно із роком раніше», – йдеться у публікації

За даними Strefa Biznesu, 8147,38 злотих брутто (81,4 тис грн – «Главком») – такою була середня зарплата в національній економіці в першому кварталі 2024 року. Про це повідомило Головне статистичне управління. Це означає, що реальна заробітна плата зросла на 14,4% порівняно з минулим роком.

При цьому за останній час збільшилась у Польщі тривалість праці. «У 2023 році середній поляк у віці 15 років і старше працював на 11 хвилин довше, ніж у 2013 році. Вони також витрачали на 14 хвилин більше роботи по дому, включно з доглядом за домочадцями, і витрачали менше часу на відпочинок», – йдеться у статистичному звіті.

Середній час, витрачений на роботу по дому, включаючи догляд за домом (15%), був більшим, ніж час, витрачений на професійну роботу (12,8%). Під час відпочинку найбільше часу (10,1%) приділяли перегляду ЗМІ, далі йшлось світське життя, та участь у розвагах та культурі (4,4%).

Як пише Gazeta, у 2024 році проблеми лише посиляться, оскільки 1 липня у Польщі збільшилися рахунки за газ та електрику. У країні зростають ціни на квартири – на первинному та вторинному ринках. Цю інформацію підтвердили як фахівці зі статистики у Польщі, так і Національний банк країни.

За підсумками червня 2024 року, інфляція у Польщі становила 2,6%, але на липень експерти прогнозують уже 4%. «Адже з 1 липня в середньому приблизно на 20% рахунки за електроенергію та газ ростуть. З 1 липня також зросте мінімальна заробітна плата – на 58 злотих брутто, до 4300 злотих (43 тис грн, – «Главком»)», – пояснюють журналісти польського видання. 

Ольга Степанова

Recent Posts

Школярів чекають важливі зміни – доведеться обирати

З наступного року українські діти, які через війну були змушені виїхати за кордон, отримають унікальну…

3 хв. ago

5 людей, які неймовірним чином обманули смерть

Життя - це низка непередбачуваних подій, і часом людська стійкість перед обличчям смерті вражає. Є…

7 хв. ago

Пенсія понад 10 тисяч: хто може отримати максимальні виплати

В Україні пенсійна система пропонує мінімальні виплати для тих, хто отримує низьку зарплату. Однак, щоб…

14 хв. ago

Американець заощадив за чотири місяці $50 тисяч, повністю змінивши спосіб життя (відео)

24-річний Майкл Хікі зі США знайшов незвичайний спосіб заощадити гроші, щоб здійснити свою мрію —…

19 хв. ago

“Неправильна мотивація”. Українська влада виступила проти залучення до армії великими грошима

Українська влада проти того, щоб набирати в армію добровольців за великі гроші, як це роблять…

26 хв. ago

Водії, готуйтеся: кожного змусять заплатити 5% вартості його машини

У четвер, 3 жовтня, було ухвалено постанову №1132 про реальну вартість авто. Подробиці розповідає nextcar_vn…

37 хв. ago